Николина Мирчева, блогър: Първоначално блогърството е хоби, но бързо може да се превърне в професия

Снимка: Pixabay

Николина Мирчева, блогър в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-жо Мирчева, кои са предизвикателствата и трудностите на младия блогър, когато реши да реализира своята идея?

Николина Мирчева: Първоначално блогърството е хоби, но бързо може да се превърне в професия. Независимо човек с какво се захваща е необходимо да бъде подготвен за предизвикателства. В повечето случаи младите блогъри започват самостоятелно своите проекти и след време се обръщат към специалисти, които да им помагат и да ги насочват. Не е лесна задача човек да бъде блогър. Често се изискват трикове, които могат да ти бъдат разкрити само от хора, които се занимават с това. Това е причината, когато човек сам прави всичко стига до правилния път доста по-бавно и по-трудно.

Фокус: Професия или хоби е блогърството?

Николина Мирчева: Блогърството в момента е доста модерно занимание. Това е начин да се изразяваш, да показваш местата, които посещаваш, както и хобитата, които имаш. В зависимост от темата на блога се появяват и възможностите за професионално развитие.

Фокус: Възможно ли е човек да се занимава само с това?

Николина Мирчева: В началото е задължителна инвестиция, независимо от бизнеса, който захващаш. Инвестицията не е нужно да бъде финансова като може да бъде свързана с време, усилия и желание. В последствие всичко това се разгръща и става доста подходящо нещо, което носи допълнителни и основни финанси.

Фокус: Кои са основните теми към които се насочват най-често блогърите?

Николина Мирчева: Един блог може да бъде посветен на най-различни теми. Темите може да са свързани с пътувания, изучаване на нови неща и занимания. Човек може да посвети блога си на нещо, което му е хоби. Блогът може да бъде посветен на всичко, на което си помисли човек. Това е страхотно, защото това са възможности, които не се разкриват в други сфери.

Фокус:  На каква тема е вашият блог?

Николина Мирчева: Хората често реализират собствен блог на шега.  Бях провокирана в един разговор от  приятел, който ми каза: „Ти така и така пътешестваш най-често до Египет, защо не си направиш един блог?“. Аз бях обмисляла идеята доста преди това, но неговият въпрос беше провокацията, която ме накара да реализирам тази идея. Посветих сайта си на Древен и Съвременен Египет като в него разглежда двата свята в един. Блогът ми е пътешественически и е свързан с непознатите места в Египет, които много туристи дори не са посещавали, защото не са част от туристическите програми. Това прави блогът интересен и екзотичен.

Фокус: Каква е разликата между блог и влог?

Николина Мирчева: Блогът е публичен дневник в социалните мрежи, докато влогърството се свързва с видеа. Много от блогърите след време решават да записват видеа. В едно видео хората ще могат да виждат моите пътешествия, независимо дали се излъчват на живо или се публикуват след време. Предпочитанията на потребителите да четат или да гледат видео са на база възрастова група и интереси. Младата и тинейджърската аудитория предпочитат видеата, тъй като могат да вършат и други неща докато гледат видеото като например да пият кафе. Слушайки за интересни неща – те се разсейват и разтоварват. Четенето никога не остарява и то винаги ще е предпочитано от хората, за да споделят миг, който са преживяли, четейки своите размисли и вълнения.

Фокус: Може ли да се каже, че лексиконът се актуализира чрез социалните мрежи?

Николина Мирчева: В социалните мрежи хората запознават света със себе си. Хората се изразяват с мисли и цитати в социалните мрежи и блоговоте си. Така научават за най-съкровените ти интереси и желания на душата и сърцето, които всеки изразява в своето лично медийно пространство. В това лично кътче човек споделя с всички хора. Независимо дали за тях са познати или непознати нещата, това може да се каже е съвременният лексикон, който преди години съм попълвала за най-близките си приятели и съученици.

Фокус: Каква е разликата между лексикона и блога?

Николина Мирчева: Разликата между блога и лексикона е свързана с това, че при лексикона аудиторията, която чете е много по-малка. Сега хората се разкриват в социалните мрежи, но това разкриване сближава, тъй като има много хора, които споделят твоите интереси и се радват на нещата, които ти се случват. По този начин човек намира нови приятели. Подкрепям и толерирам всички хора, които имат желание да пишат, но се притесняват. Не е нужно да се притесняват, а е необходимо да са искрени и да споделят своите идеи със света.

Денис НИКИФОРОВ