НИМХ: През последното денонощие най-голямо количество валежи са отчетени в Ловеч – 61 л/кв.м

През последното денонощие най-голямо количество валежи са отчетени в Ловеч – 61 л/кв. м. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология. В страната преобладаващите количества са между 5 и 15 л/кв.м, малко повече са на места в Северна България – във Велико Търново и Русе са паднали 21 л/кв. м, в Кнежа- 19 л/кв. м. Малко повече валежи има и в Бургас, където са отчетени 17 л/кв.м. По-голямата част от тези валежи са се реализирали вчера следобед, а през нощта най-много е валяло в Русе, Свищов и Разград. От НИМХ уточняват, че по отношение на месечната норма валежи, като се изключи Ловеч, където вече количеството на валежите са я надхвърли със 73%, в останалата част от страната все още не може да се говори за някаква аномалия и прекалено много валежи.
През днешния ден ще продължат валежите, като ще са главно в Източна България и в планините. И през следващото денонощие в източните райони ще вали почти през цялото време. В Западна България ще има по-дълги прекъсвания на валежите, но утре следобед там отново ще се активизират. По обилни утре ще са в Югозападна България и района на Родопите.
Временно стабилизиране на времето с повече слънце и без валежи се очаква във вторник и сряда. Утре кодове за валежи не се очакват в страната.
Ирина ИВАНОВА