НИМХ: Според европейската система за предупреждения от наводнения на 14 декември са възможни поройни наводнения в долните части от водосбора на река Места

Снимка: Радио "Фокус" - Пирин

Благоевград. През изминалото денонощие нивата на наблюдаваните реки в Западнобеломорския басейн са останали без съществени изменения. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Регистрираните колебания на речните нива за водосбора на река Места са от -4 см до +6 см, а за водосбора на река Струма са от -4 см до +5 см. Водните количества на реките в басейна са около и под праговете за средни води, само водното количество на река Пиринска Бистрица при село Горно Спанчево е около прага за високи води.

Днес и през следващите три дни речните нива в голяма част от басейна ще останат без съществени изменения. В резултат на валежи, в следобедните и вечерни часове на 14 декември ще има незначителни повишения на речните нива в средните и долни части от водосборите на реките Струма и Места. Според европейската система за предупреждения от наводнения (EFAS) в обедните и следобедни часове на 14.12 има ниска вероятност от възникване на поройни наводнения в долните части от водосбора на р. Места.