НИМХ: Утре ще бъде облачно, валежи са малко вероятни

София. През нощта в низините и котловините ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла, над останалите райони ще преобладава ясно време. Минималните температури ще са от около минус 7° – минус 4° в северозападните райони, до 2°- 5° в югоизточните и по Черноморието. През деня облачността ще се увеличи, ще е предимно висока и средна, но валежи са малко вероятни. Видимостта в следобедните часове ще се подобрява, но на отделни места в низините и котловините, през по-голямата част от деня, ще остане намалена. Вятърът ще се ориентира от юг-югозапад, ще е слаб до умерен и с него ще се пренася по-топъл въздух. Дневните температури ще са в широки граници: от 1° – 3° в Северозападна до 10° – 12° на места в Югоизточна България и Предбалкана. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и още малко ще се понижи. Това съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик от НИМХ Евгения Егова.
Над Черноморието облачността ще е предимно значителна, но валежи не се очакват. Вятърът ще е умерен от юг-югозапад. Максималните температури ще са от 8° по Северното Черноморие, до около 12° по Южното. Температурата на морската вода е около 6°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.
Над планините, след временното разкъсване, през деня облачността отново ще се увеличи. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще е умерен до силен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра – около минус 1°.
Динамично и сравнително топло за края на януари ще се задържи времето през следващите дни. Във вторник в източната половина от страната ще се усили южният вятър и дневните температури там ще са високи: над 10°, на места до 15°; по ниски ще остават в Западна България, особено в северозападните райони, където има снежна покривка. От вторник, главно в Западна и Централна България, ще започнат и превалявания, предимно от дъжд, в планините – от сняг, по-съществени във вторник в югозападните райони, а в четвъртък – в Централна България. В северозападните райони, а в нощните часове и по високите полета на Западна България, е възможно дъждът да се примесва и временно да преминава в сняг. По-малка е вероятността за валежи в източните райони.