Нина Попова, Община Петрич: След пребиваването ни в Пекин минахме всички прегледи заради коронавируса в Китай – здрави сме

Снимка: Pixabay.com

Нина Попова, директор на Дирекция „Образование“ в Община Петрич, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-жо Попова, преди броени минути се прибрахте с извънреден полет от Пекин, където бяхте заедно с фолклорен ансамбъл „Пролет“ към Народно читалище „Братя Миладинови“ – Петрич. Първо кажете ни защо бяхте в китайската столица?

Нина Попова:  Пътуването ни в Пекин бе по покана на организаторите на Пекинския пролетен международен фестивал, който ежегодно се организира по повод тяхната китайска нова година. Имахме покана от тях, така, както и преди две години наша група взе участие в това събитие. Имахме покана от организаторите на този фестивал, затова и отидохме там.

Фокус: А защо се прибрахте по-рано от предвиденото? До колко знам трябваше да се върнете през месец февруари?

Нина Попова:  Да, по принцип по програма трябваше да се приберем на 1 февруари. Но поради предприети превантивни мерки за сигурност от организаторите и общинските власти в Пекин заради разпространението на коронавируса, фестивалът беше отменен. Целта е да се предотврати разпространението на вируса, тъй като при масови събирани би имало по-голям риск. Това са превантивни мерки, които китайското правителство е предприело с оглед ограничаване разпространението на вируса. Поради тази причина бяха затворени и всички забележителности в Пекин, както и всички места, които позволяват да се събират големи групи хора.

Фокус: В групата, с която бяхте в Пекин има ли притеснение заради въпросния вирус?

Нина Попова:  Благодаря Ви за въпроса. Нямаме никакви притеснения. Все пак нека се има предвид, че отивайки в друга държава, следяхме информацията, поместена на сайта на Министерството на външните работи. Разбира се, че предварително си бяхме взели маски, дезинфектанти, витамини и така нататък. Цялата група се чувства чудесно. Здрави сме. Минахме всякакви контролни прегледи, така че нямаме никакви притеснения от вируса, който в момента е в центъра на новините в Китай. Искам да отбележа, че Пекин е далече от град Ухан, където е локализиран този вирус и до колкото знам там опасността е почти минимална, да не кажа нулева. Това усетихме и ние, защото Пекин беше почти празен. Така, че реално няма от къде да се случи нещо, което да ни притесни.

Ливия НИНОВА