Нина Попова, Община Петрич: 371 ученика се явяват на матура по български език в училищата в общината

Нина Попова, директор на Дирекция „Образование“ към Община Петрич, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Колко зрелостници от община Петрич са допуснати до ДЗИ по Български език и литература?

Нина Попова: В Община Петрич средна степен на образование учениците получават в общо 7 училища, като 4 от тях са средни и имаме една профилирана и две професионални гимназии. Във всичките тези 7 училища в общината през 2019 година допуснати до участие в Държавен зрелостен изпит по български език и литература са общо 371 ученика, като от тях 328 са зрелостници от Випуск 2019, а 43 лица са завършили през предходни години.

Фокус: А по математика?

Нина Попова: По математика като избираем предмет за Втори държавен зрелостен изпит ще се явят едва 5% от всички зрелостници в Петричко.

Фокус: А как стои въпросът с предметите за Втория държавен зрелостен изпит, в който учениците си избират предметите по желание? За кой предмет има най-много желаещи?

Нина Попова: Първенството и тази година се държи от География и икономика. 33% от всички, които ще се явят на матурите в община Петрич ще се явят на този предмет. Прави впечатление, че на второ място са предмети от професионалните направления в двете ни професионални гимназии – ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“ и Професионална гимназия по механоелектротехника „Юрий Гагарин“. От всички ученици, които са в професионалните ни гимназии втори предмет, по който да се явяват на ДЗИ е от тяхната професионална подготовка.

Фокус: В колко училища на територията на община Петрич ще се провеждат държавните зрелостни изпити тази година?

Нина Попова: В 5 от седемте училища, в които се обучават ученици в средна степен, ще се провеждат матурите. Това са ПГ „Пейо Яворов“, ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“, Професионална гимназия по механоелектротехника „Юрий Гагарин“, Средно училище „Васил Левски“ в село Коларово и Средно училище „Свети Паисий Хилендарски“ в село Първомай.

Фокус: А колко са абитуриентите на територията на Община Петрич?

Нина Попова: Абитуриентите, които тази година завършват XII-ти клас общо са 314 в дневна форма обучение, а 18 завършват в самостоятелна форма на обучение, или общата бройка на дванадесетокласниците е 332.

Фокус: В колко учебни заведения на територията на Петрич и селата има дванадесетокласници?

Нина Попова: 7 са общо училищата, като най-голямото училище, което осигурява подготовка на учениците в средна степен, е ПГ „Пейо Яворов“. Завършващите там са общо 113, следвани от ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“ с общо 96 дванадесетокласници, Професионалната гимназия по механоелектротехника с 51 зрелостници, а в средните училище имаме по една паралелка.

Фокус: Кога са абитуриентските балове в Петрич?

Нина Попова: По традиция абитуриентските балове в Петрич са на 24 и 25 май, като на връх празника на славянската писменост и българска просвета своето завършване ще отпразнуват зрелостниците на ПГ „Пейо Яворов“, ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“, СУ „Васил Левски“ в село Коларово и СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в село Първомай, както и възпитаниците от СУ „Никола Вапцаров“. На 25 май своя абитуриентски бал ще отбележат възпитаниците на Професионална гимназия по механоелектротехника „Юрий Гагарин“ и СУ „Антон Попов“.

Фокус: Предвидила ли е Общината по-специални мерки по баловете, за да се предотвратят евентуални инциденти?

Нина Попова: Както винаги Община Петрич ще съдейства на Районно управление на МВР в Петрич. Вече са получени информации от директорите за улиците, по които ще се придвижат техните зрелостници, така че има създадена организация. Районното управление заедно с Общинска охрана ще въведат ограничения за движение по улиците, които водят от местата, определени за събиране на абитуриентите от съответните училища до ресторантите, където ще се проведат официалните бални вечери. По традиция зрелостниците на ПГ „Пейо Яворов“ ще се придвижат от двора на училището, през площада до ресторанта. Подобно ще бъде движението и на учениците от ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“, както и на СУ „Никола Вапцаров“. Те ще се движат пеша от дворовете на техните училища до ресторантите. Предварително апелираме към шофьорите, които няма да бъдат пряко ангажирани с превоз на абитуриенти, да подходят с разбиране към ограниченията, които ще бъдат въведени. Очаква се абитуриентите да се придвижват с автомобили от 18,00 до 20,00 часа, както и до дворовете на училищата.

Натали СТЕФАНОВА