Нина Ставрева: Каварна е футболен град с традиции и жителите му очакват с нетърпение и вълнение домакинството на Европейско първенство по футбол за девойки до 17 години

Нина Ставрева, кмет на Община Каварна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Как приемате възможността морският град да бъде домакин на престижен спортен форум от голяма величина? Как самият град и вашият екип приемат тази огромна отговорност на домакинство на събитие на УЕФА?

Нина Ставрева: За мен е чест и огромно удоволствие, че бях пряк участник в тегленето на жребия и сред представените градове домакини на този престижен форум. Сред тях е и Каварна. Искам да кажа, че вълнение има във всички каварненци, защото Каварна е футболен град с традиции. Самата аз съм роден фен на футбола, но това няма значение в случая. От 1923 година съществува футболен клуб „Калиакра“. Назад във времето имаше години, когато футболен клуб „Калиакра“ беше в А група, също в Б група. Самият факт, че ще има футболен турнир от толкова високо ниво – финали на Европейско първенство при това за девойки до 17-годишна възраст, е едно прекрасно събитие, което ще провокира интереса на младите момичета към този спорт. Всичко това кара каварненци да се вълнуват и да очакват с нетърпение първия мач, който ще си играе в Каварна на 5 май, само ден преди празника на града.

Фокус: Готов ли е градът да посрещне състезатели и гости?

Нина Ставрева: Почти на финала на дейностите сме. За месец и половина свършихме страшно много работа по отношение на стадиона. Имаме едно прекрасно съоръжение. Мина последната инспекция на УЕФА, която беше с изключително висока оценка заради изпълнени предписания от тяхна страна по отношение на изискванията за провеждане на такъв тип спортно състезание. Така че сме почти на финала, дори преди началото на първенството още имаме пълна готовност да посрещнем гостите.

Фокус: От тук нататък по отношение на спортния живот в Каварна какви са перспективите, знам че и тази година имате много богат спортен календар?

Нина Ставрева: Да, всички вече традиционни за Каварна домакинства на държавни и международни първенства ще се случат и тази година. Знаете, традиционните за морския град държавни първенства по карате и кикбокс, също държавното първенство по тенис на маса за деца до 12-годишна възраст, плажен футбол, волейбол, хандбал отново ще се състоят през туристическия сезон. Включени са Международният турнир по бридж, който превръщаме в традиция, състезанието по подводен риболов. Във връзка с великденските празници Общината  организира великденски турнир. Това, което добавяме в спортния календар не се е случвало в Каварна – три киноложки изложби. Ние поехме ангажимента да надграждаме не само културния, но и спортния календар. Всичко постигнато до момента, трябва да се признава, да се продължава, особено онова, което се харесва на хората и да се обогатява. През месеците юни, юли и август Каварна ще бъде домакин на киноложка изложба. Всичко това правим съвместно с Българската републиканска федерация по кинология. От 25 до 30 юни ще се проведе първата киноложка изложба. Оказа се, че има много каварненци с кучета, които имат родословно дърво, отговарят на всички изисквания и ще бъдат участници в тази киноложка изложба.

Фокус: Благодаря за този разговор!

Жулиета НИКОЛОВА