Нина Ставрева, кмет на Каварна: За поредна година Камен бряг ще посрещне първото юлско слънце с атрактивна и богата програма

Кметът на Община Каварна Нина Ставрева в интервю за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Само след ден ще посрещнем първото юлско слънце. Изгревът, познат като Джулай морнинг – традиционен хипи празник в България, възниква във Варна през 1986 година, а по-късно се празнува на скалите при село Камен бряг, където слънцето първо огрява България. Въпреки че традицията е свързана със световното хипи движение през 60-те години на миналия век, тя съществува в България и до днес. Така че всяка година на 30 юни срещу 1 юли много хора от всички точки на страната се събират по българското Черноморие, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето. Как това ще се случи тази година?

Госпожо Ставрева, какво предвижда програмата за Джулай морнинг тази година?

Нина Ставрева: Както всяка година, и тази година сме направили организация и атрактивна музикална програма на Камен бряг,  за да можем заедно с всички хора, които ще бъдат на скалите, да посрещнем първоюлското слънце. В 1 часа сутринта на 1 юли ще започнем програмата. На сцената ще излезе една млада рок група от град Добрич „CREEP“, заложили сме и на „Ember and dust“. Това е една рок група, за която интересното е, че е смесена формация от американски и български музиканти. Едно име, което трябва да запомнят слушателите, защото то тепърва набира скорост и ще стане, сигурна съм, много известно. Съвсем наскоро тази млада рок банда издаде своя първи албум, който вече се радва на успешни продажби в няколко щата. Най-интересно ще бъде, разбира се, малко преди изгрева на първоюлското слънце, когато за всички хора, които са събрани в Камен бряг около сцената и покрай брега ще запее емблематичният  Джо Лин Търнър със своите хитове, разбира се в компанията на Звезди Керемидчиев и група „Ахат“, които вече са наши традиционни гости, заедно с тях посрещаме първоюлското слънце.

Водещ: Какво, според вас събира хората на брега в първия ден на месец юли?

Нина Ставрева: Може би всеки носи това усещане в себе си, то си е негово. Всеки намира своята причина да бъде на Камен бряг за първоюлския изгрев. Традиционно с рок музика се посреща това слънце. А всички знаем, че рок музиката е символ на свободния дух въобще. Аз неведнъж съм казвала, че атмосферата, която е даденост на Камен бряг, усещането, което получават всички хора, които са там за изгрева, е уникално, единствено в цяла България, то просто е неповторимо. Хубаво е, че през последните години на това място идват и много семейства с малки деца. Усещането за свобода наистина е невероятно –синева, чист хоризонт, особено когато няма облаци и наистина се видят първите слънчеви лъчи на 1 юли, едно усещане за необятност. Така че не бих се ангажирала с това да обобщя, но съм сигурна, че всеки един от присъстващите на това емблематично място има своята не една причина да бъде всяка година там.

Водещ: Очаквате ли туристи от цялата страна?

Нина Ставрева: Да, със сигурност. Немалко хора има вече в Каварна. Аз много се радвам, че преди настъпването даже на астрономическото лято Каварна посрещна немалко гости. В сравнение с миналата година за месеците март, април и май, ние бележим около 20% ръст на туристите и на броя нощувки. Така че, въпреки прогнозите за не толкова добър туристически сезон тази година, при нас началото е много добро и очакваме още един успешен туристически сезон. Положителната градация е налице през последните 3-4 години в Каварна. Имаме много гости по повод Джулая. Вече дошли в Каварна, разбира се, немалка част от тях ще останат още няколко дни след първоюлското слънце, за да ходят на море. Така че всяко едно от културните и спортни събития, които Община Каварна е подготвила за този туристически сезон, има своята добавена стойност и принос към туристическия сезон.

Водещ: Какво друго да очакват, от гледна точка на културен календар, тези, които са решили да дойдат в Каварна на море?

Нина Ставрева: И в момента тече киноложка изложба, която стартира на 25 юни и утре ще бъде финалът, „Над 800 кучета“, на стадион „Калиакра“ се провежда тази киноложка изложба, на която Община Каварна е домакин, съвместно с Българската федерация по кинология провеждаме това мероприятие. Такава ще има и през месеците юли и август. Джулаят утре вечер на Камен бряг, традиционните за Каварна вече бг поп и рок сцена. Знаете, че ние активно работим в подкрепа на българската музика и на българското изкуство във всичките му проявления. От 9 до 11 август в морската зона на града ще се проведе Бг поп и рок сцена, огнена фиеста „Чиракман“ – тези прекрасни фойерверки, които озаряват емблемата на Каварна – нос Чиракман, фойерверки от морето. Това е едно прекрасно събитие, което събира хиляди хора в морската зона в Каварна. Рибеният и миден фест, форматът „ Джаз на село“, който също се провежда в Камен бряг – едно изключително интересно и също уникално по своя характер събитие – на импровизирана сцена свирят Теодосий Спасов, Тунджи, Еко и редица още популярни джаз музиканти на България. Един също много интересен фестивал, който е единствен по рода си в България – „Екстравагант“ – фестивал на старинната музика, който ще се проведе в началото на месец август. Празникът на пъпеша в най-голямото ни село – Българево, който също стана традиционен. Най-сладките пъпеши са в община Каварна и тях произвеждат работливите българевци. Едно изключително интересно събитие, което е част от кампанията ни – „Да спортуваш е модерно“, предстои да се случи в Каварна, във връзка с кандидатурата ни за Европейски град на спорта. Знаете, че комисията мина своята проверка в Каварна и ние така или иначе ще получим тази титла за 2020 година. По повод на тази кампания, на 25 юли в Каварна ще бъде гост големият, единственият Христо Стоичков. Това събитие се очаква с нетърпение от каварненци. А вече има обаждания от доста хора от целия регион, дори от цялата страна да присъстват на срещата с Христо Стоичков на 25 юли в Каварна на стадион „Калиакра“. Междувременно редица изложби сме предвидили в Художествената галерия, както на местни, така и на чужди творци, представяния на книги, международни първенства, плувното лято за всички деца от Каварна стартира и напълно безплатно ще се провежда от началото на юли до края на август. Изключително богат културен и спортен календар, събитие за всяка възраст, за всеки вкус. А и очарователният каварненски бряг, любезните домакини, вкусната кухня – добруджанска и каварненска, която се предлага, винаги са били притегателна сила за немалко хора. И цифрите всъщност, отчитайки последните туристически сезони и настроенията, които имаме за този, красноречиво говорят за това.

Водещ: Атрактивна, предизвикателна програма, която дава храна и за душата, и за вкусовите рецептори. Предизвикателствата обаче, какви са пред вас като кмет, основните ви ангажименти през летния сезон, докато другите почиват?

Нина Ставрева: Да, докато другите почиват, ние всъщност трябва да работим и да изпълняваме ангажиментите си, защото работата не е само в обявяването на културния и спортен календар, и реализирането на тези събития, те са само една малка част от работата. Предвид подходящото време за ремонтни дейности, в Каварна те стартират. В момента тече изпълнението на дейностите по един от големите инфраструктурни проекти, които община Каварна спечели чрез финансиране от ДФ „Земеделие“, 13 км общинска пътна мрежа, текат дейностите. Предстои да стартират и тези по другия инфраструктурен проект, касаещ улична мрежа в Каварна, в града и в едно от населените места в Каварна. Работим и по процедурите за третия проект, свързан с ВиК структурата. Освен това май месец подписахме още един договор с ДФ „Земеделие“ за изграждане на нова многофункционална спортна площадка, работи се активно и по това. Стартира изкърпването на улична и общинска пътна мрежа. И в крайна сметка, съвсем в началото на туристическия сезон имаме немалко ангажименти по отношение на това да сме в пълна готовност за обезпечаване на престоя на всички гости на община Каварна по отношение както на инфраструктура, сигурност, спокойствие и т.н. Много, за всеки кмет е ясно колко много ангажименти, непрекъсната работа. Общо взето сме в режим 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. Но това сме поели като ангажимент пред хората и трябва да правим.

Росица АНГЕЛОВА