Нина Ставрева, кмет на Община Каварна: Градът се превръща във все по-привлекателна дестинация за скандинавските и екзотичните страни

Кметът на Каварна Нина Ставрева в интервю за Радио „Фокус“

 

Водещ: Отправяме се към красивото Северно Черноморие – Каварна. Общината ще се представи в най-голямото международно туристическо изложение в България „Ваканции & Спа експо“. Борсата се провежда от 14 до 16 февруари в София. На нея официално се представя новият рекламно-информационен филм „10 причини да посетим Община Каварна“. И тъй като ние винаги сме на ваша страна, сме поканили кметът на Каварна Нина Ставрева. Здравейте.

Нина Ставрева: Здравейте на вас и на всички слушатели на Радио „Фокус“.

Водещ: Г-жо Ставрева, издайте ни кои са тези причини да посетим Каварна?
Нина Ставрева: За поредна година Община Каварна взима участие в най-голямото международно туристическо изложение „Ваканции & Спа експо“. Причините да посетиш Каварна са много повече от 10, но сме се опитали да ги обобщим, а всички над 10 оставяме всеки сам да придобие за себе си. Ако сте любители на уникални природни местенца, на вкусна добруджанска гозба, на спокойното море, на исторически забележителности, то Община Каварна е мястото, което трябва да посетите. Умерен климат, топла морска вода през лятото, нос Калиакра, нос Чиракман, емблематичните за Каварна места, които никой не пропуска да посети. Прекрасни условия не само за морски туризъм, а и културно-исторически, спортен. През последните 2 г., изключително много такива събития се проведоха в Каварна. Знаете за инициативата ни „Да спортуваш е модерно“, която е насочена към младите хора. Друга причина е голф-туризмът. Голяма част от хората смятат голфа за елитарен спорт, но Каварна е мястото, където могат да се докоснат и до това. Тези, които ще посетят Каварна, ще получат ол инклузив и прекрасни оферти от всички наши хотелиери и ресторантьори. Изключителна гордост за нас са категоричните резултати от туристическия сезон през 2018 г., които ще споделим и сега с всички, които посетят щанда на Община Каварна. Много усилия положихме през последните 3 г. за сектор „Туризъм“. Всъщност още тогава заявихме, че туризмът ще бъде приоритет, за който ще работим усилено и последователно, за да можем да постигнем тези резултати. И в крайна сметка след 3 г. усърдна работа, резултатите наистина са такива, каквито очаквахме. Може и да е малко смело, но дори малко надминаха очакванията ни, защото само за този период в Каварна се удвоиха местата за настаняване. Ако през 2015 г. те са били 3000, сега можем да се похвалим, че те вече са над 5000 места за настаняване. Ако през 2015 г. броят туристи, посетили община Каварна,  е 24 000, то три години по-късно, броят им вече е 60 000. Реализираните нощувки от 150 000 са увеличени на 280 000. Когато цифрите говорят и най-големите песимисти трябва да замълчат. Те са наистина категорични – от събрания туристически данък през 2015 г. в размер на 50 000 лева, при планирани 170 за изминалата вече 2018 г., ние сме събрали туристически данък в размер на 180 000 лева. Това означава, че правилно планираме и умеем да изпълняваме онова, което сме планирали, а това е показателно, че работим в правилната посока.

Водещ: Как се постигат тези добри резултати?

Нина Ставрева: Ако ви кажа, че е лесно, няма да е сериозно. Никак не е лесно, защото всъщност плажът в Каварна преди 3 г. нямаше дори и течаща вода, да не говорим за елементарния комфорт, от който има нужда всеки турист, който го избере. Започнахме с разрешаването точно на този проблем – изграждане на водопровод и канализация в курортна зона. След това плажът има концесионер, който си изпълни всички ангажименти разписани ясно в договора му с Министерство на туризма. Миналата година направихме изцяло нов площад, който е в курортна зона. Пълна подкрепа от страна на администрацията към бизнеса, който е в този сектор и тук мога да споделя, даже ако ми позволите, разговор с един от основните инвеститори в Община Каварна, чиито принос за увеличение на броя места за настаняване е огромен. Само за 6 месеца той успя да реализира инвестицията си и благодарение на това Каварна има вече своя аквапарк на територията на Общината и екшън парк, който е вторият по големина след този, който се намира в София. Инвестиционно намерение, входирано в Общината, реализирано за кратък срок, качествено само за 6 месеца. И в разговор с инвеститора как става, всъщност той беше откровен и сподели – когато идеята е в ума ти, финансовият ресурс  в ръцете ти и имаш подкрепа от страна на местната власт, нещата се получават. И резултатът е доказателство, че е прав. Това също е част от дейността ни през последните три години – пълна подкрепа за бизнеса от страна на местната администрация, защото според мен това е верният път. Ние сме да помагаме, да съдействаме, да насърчаваме, а не да създаваме чисто бюрократични пречки, които само да забавят процеса, особено когато става дума за реализиране на идеи, които имат своята добавена стойност, не само за жителите на Каварна, но и за всички наши гости.

Водещ: София се събуди под бяла покривка, макар и така тънка и деликатна, но ние сме вперили поглед към топлите дни, към лятото. Каварна е предпочитано място – цифрите говорят това, но туристи от кои държави предпочитат Каварна?

Нина Ставрева: Ние започнахме участието си в туристическото изложение в София през 2016 г. Оттогава до днес участваме всяка година. Освен това Каварна участва на международното туристическо изложение в Букурещ, в Москва с рекламни материали. Казвам го, защото със сигурност представянето на Общината на тези форуми, дават своя резултат. През последните няколко години изключителен ръст на туристите от Русия и Румъния. За изминалата година най-много туристи сме посрещнали от съседна Румъния, след това ги следват гостите от Русия. Разбира се, Великобритания, Германия, скандинавските страни. Но трябва да отбележим, че имаме и посетители от много екзотични страни, което ни радва, защото това означава, че ставаме все по-привлекателна дестинация. Имали сме гости от Мароко, Бразилия, Тунис, Зимбабве, Того, Тайланд, Китай, Филипините, от Южна Корея, дори и от Нова Зеландия.

Водещ: Все нови и нови туристи. Те откриват красотата на Каварна.
Нина Ставрева: Точно така. И със сигурност участието ни в туристическите изложения има принос в тези данни, които отчитаме.

Водещ:  Как ще задържите този интерес? Какво сте подготвили за всички гости и жители на Каварна?

Нина Ставрева: Аз винаги съм казвала, че Каварна е един малък културен център в България. Имаме хиляди причини за това. Богатият културен календар вече е богат и спортен календар. Започнахме на 4 февруари, когато отбелязахме годишнина от освобождението на Каварна от турско робство. Това което в най-близък план предстои е да отдадем заслужената почит на 18 февруари на Апостола на свободата Васил Левски. Тече подготовката за националния празник 3 март, който се провежда изключително тържествено по традиция в нашия град. По повод на националния празник на 1 март в 18.00 часа ще има концерт на група „Епизод“, техните патриотични песни, от които човек настръхва. След това предстои и женският празник 8 март, а по този повод ден по-рано Община Каварна подарява на всички каварненски жени безплатен концерт на прекрасните „Тоника Домини“. Големите събития в културния календар ще се проведат и тази година. 6 май – празникът на града, Деня на храбростта ще го отбележим подобаващо. Това е нашият ден всъщност. С „България в сърцето“, аз мисля че това е уникалното събитие на Община Каварна, защото този младежки фолклорен събор няма аналог в цялата държава. Събират се около 2000 потомци на бесарабските българи от Молдова, Украйна, Албания, Сърбия, Косово. По този повод ще споделя, че Илия Луков ще бъде на щанда на туристическото изложение. Театралният фестивал, 22 издание вече. Един фестивал на любителските театри, който също няма аналог в България ще се проведе в началото на юни. В края на юни са Дните на славянската култура, където очакваме да вземат участие състави от побратимения на гр. Каварна гр. Подолск от Русия, ще има състави от Санкт Петербург, от Полша и от Украйна. Другото голямо събитие е озаряването на нос Черакман, огнената фиеста, нощта на фойерверките в Каварна и традиционният и много вкусен рибен и миден фест, който се провежда в началото на септември.

Водещ: Който всички обичаме.

Нина Ставрева: Точно така. Това са само основните събития. Има редица съпътстващи представяния на книги, много изложби, музика, фестивал на старинната музика и редица още неща. Така че със сигурност причините да се посети Каварна не са 10, а са много повече. Културният календар е част от тези причини. Но в никакъв случай не трябва да подценяваме уникалната природа, да не забравяме отново вкусната добруджанска кухня, гостоприемните каварненци, усмихнатите и добри хора, които посрещат всички, които са избрали Община Каварна.

Водещ: Много, много причини.

Нина Ставрева: Много причини. Всеки може да намери своята, когато дойде.

Водещ: Поставихме акцент  върху туризма, върху културната програма. Като поговорихме за туризъм, няма как да не говорим и за пари. Бюджетът на Общината приет ли е?

Нина Ставрева: Да, бюджетът на Общината беше приет на заседание на Общинския съвет, който се проведе на 31 януари тази година. Това, което с удоволствие мога да споделя, че за него гласуваха 16 съветника от 16 присъстващи в зала, от 17 иначе е Общинският съвет на Каварна, така че с пълно единодушие. Рамката, за която гласуваха общинските съветници, е близо 16 милиона и 200 хиляди лева, като малко увеличиха средствата предвидени за някои от спортните клубове, които Общината субсидира. Иначе изцяло подкрепиха предложението, което ние входирахме на тяхното внимание. И имайки предвид, че в този Общински съвет има представители на 3 партии, двама независими общински съветника, това означава, че в крайна сметка надделява разумът и те виждат, че сме предложили на тяхното внимание един бюджет – отговорно заявявам, съобразен с желанието на хората – това, което правим три години. Миналата година направихме една инициатива – „Каварненици предлагат, кметът изпълнява“, в рамките й постъпиха доста предложения. Голяма част от тях включихме в бюджета тази година. Над 8 милиона лева са средствата за капиталови разходи. Всъщност това е перото, което най-много вълнува хората по отношение на инфраструктурата. Така че голяма част от желанията ще бъдат удовлетворени тази година. Подкрепа за многопрофилната болница в Каварна, без която не можем. Изключително трудно, но с помощта на Общината тя все още функционира и няма да спрем да оказваме тази подкрепа, защото болницата в града е в отдалечен район, обслужва две общини. Тя е жизнено необходима. Ще се борим за това, въпреки държавната политика по отношение на болниците, въпреки че от последните няколко дни имаме индикации, че няма да се допусне от страна на правителството закриване на общински болници. Дано това да се окаже вярно. Подкрепа за всички спортни клубове и читалища. Това, което трябва да кажа, че най-голям процент от бюджета заема сектор „Образование“ – 37,11%.

Водещ: По отношение на туризма?
Нина Ставрева: По отношение на туризма всъщност всички тези събития, които споделих преди малко с вас, трябва да бъдат обезпечени с финансов ресурс, така или иначе. 280 хиляди лева сме предвидили и бяха приети от общинските съветници за обезпечаване на целия културен календар. Разбира се, средства, които сме заделили, за реклами в областта и на туризма, и на културата. Те са в размер на 60 хиляди лева. Но това са инвестиции, които си заслужават, защото дават резултат след това. И цифрите, които споделих с вас преди малко в сектор туризъм, доказват това.

Водещ: И към една доста гореща тема в последните дни. Кметовете на БСП напуснаха УС на Сдружението на общините, което се проведе в София на 32-то си заседание. Вашата гледна точка?
Нина Ставрева: Аз също бях участник в заседанието на Общото събрание и след прочетената декларация и общо становище на всички колеги, които сме от БСП, от заместник-председателя на партията и кмет на Гоце Делчев Владо Москов, всички напуснахме това заседание. Това от наша страна всъщност беше реакция, за да забележат, да видят, да чуят, че в нашите общини също живеят хора. В нашите общини също има нужда от рехабилитация на пътища, на улици, от изграждане на спортни площадки. И в крайна сметка нищо повече. Нашите представители в УС на сдружението водят този разговор месеци наред. И онова, за което настояваме, са ясни правила и критерии на основание, на които да бъдат предоставени тези допълнителни финансови средства с постановление на Министерски съвет /МС/. Специално Община Каварна и през 2017 г., и през 2018 г. бяхме изпратили писма до Министерство на финансите, че имаме готови проекти, за които се нуждаем от финансиране. Не бяхме в списъка на нито едно от постановленията на МС. Така че една принципна позиция, солидарност от всички и кметове, и председатели на Общински съветници, представители на БСП, след като беше изразено становището от Владо Москов, станахме и напуснахме заседанието. Пак казвам, принципна позиция. Трябва да има регламент, с който всичко това да се прави, защото навсякъде живеят български граждани.

Водещ: Какво би ви накарало да се върнете?

Нина Ставрева: Това, което споменах и като причина да напуснем.

Водещ: Диалог има ли, очаквате ли?
Нина Ставрева: Силно се надявам, че ще има такъв диалог, защото в създаването на едни ясно разписани правила и критерии няма нещо кой знае колко сложно. Според мен е въпрос на добра воля. Разбира се, тук трябва да отбележим, че Националното сдружение е една неправителствена организация с безспорен авторитет и не е орган, който взема решения. Постановленията са дело на МС така или иначе, но пък Сдружението е органът, който може да инициира, да организира срещи с МС и да настоява за разписването на такива правила, така че да има някаква социална справедливост при разпределянето на тези средства, защото хората се чувстват ощетени.

Водещ: Тема с продължение.

Нина Ставрева: Тема с продължение безспорно.

Милослава АНЕЛОВА