Нина Ставрева, кмет на Община Каварна: Показахме на местния бизнес и на външните инвеститори, че в наше лице имат коректен партньор

Нина Ставрева, кмет на Община Каварна, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: В края на месец март открихте строителството на първия от няколко големи инфраструктурни проекта, които ще се реализират на територията на вашата община. Какво ще допринесе изпълнението на тези проекти?

Нина Ставрева: Да, така е. Само преди няколко дни открихме строителната площадка на първия голям мащабен инфраструктурен проект на територията на община Каварна. Освен подобрена инфраструктура, дейностите по този проект ще дадат и своята добавена стойност, защото това ще допринесе както за развитието на местния бизнес, в негова подкрепа, така и по отношение на туристопотока, който преминава и отсяда в Община Каварна, защото този проект касае близо 13 км общинска пътна мрежа и голяма част от тях е точно в един от курортните комплекси, това е курортен комплекс Икантълъка, който е нашата малка слънчева перла в летния сезон, така че не говорим просто за един нов асфалт, говорим като цяло за и подобрени условия за живот, и подкрепа, както казах за бизнеса, пък и усещането за по-добри условия за живот.

Водещ: Във връзка с преките чуждестранни инвестиции – общината се радва на изключително добър процент, каква е равносметката от първото тримесечие за новата година?

Нина Ставрева: Да, само да припомня, че и през 2016 г., и за 2017 г., за която съвсем скоро излязоха официалните статистически данни, по данните на териториалното статистическо бюро на област Добрич, Община Каварна за втора поредна година 2016 г. и 2017 г. е на първо място по преки и чуждестранни инвестиции за област Добрич. Около 270 милиона евро са те в областта за 2017 г. 167 милиона евро от тях са инвестирани в Община Каварна, като най-голям дял от тях тук има промишленият сектор, основно ветроенергийните паркове, които се намират на територията на общината, след това хотелиерство, ресторантьорство, туризъм, търговия, транспорт и т.н. В началото на трите месеца все още нямаме окончателни данни, но инвестиционните ни намерения са непрекъснат процес. По-важното и хубавото всъщност е, че голяма част от тези инвестиционни намерения стават реалност. Смятам, че в рамките на тези 3 години чрез действия показахме и на местния бизнес, и на всички външни инвеститори, че в лицето на Община Каварна те имат един сериозен, коректен партньор, който подпомага и съдейства инвестицията да се реализира възможно най-бързо.

Водещ: С какво ще зарадвате туристите си през тази година и как върви подготовката за летния туристически сезон в общината?

Нина Ставрева: Подготовката за летния туристически сезон стартира, очакват ни хубави пролетно-летни празници. Днес е 8 април – празникът на ромите, който се празнува традиционно с големи тържества в Каварна, ще използвам вашия ефир, за да им пожелая да са здрави и щастливи. Само след няколко дни пък е прекрасният празник Лазаровден, който ще отбележим с малките лазарки и традиционните песни, след това ще бъде отбелязан в Община Каварна великденския светъл християнски празник, празникът на града, който съвпада с Гергьовден също предстои.

Водещ: На 6 май, да вашият празник.

Нина Ставрева: На 6 май, да. За тогава сме подготвили много богата и музикална, и артистична програма за жителите и гостите на Община Каварна. Знаете предстои и поредното издание на фолклорния събор „България сърцето“, която общината организира съвместно с продуцентска къща „Пирина“ и Илия Луков. Културният ни календар тази година е обогатен в сравнение с миналия. Предстои и изключително богат спортен календар тази година. Вие бяхте и продължавате да сте партньори по отразяването на всички събития, които се случват в Община Каварна. Знаете прекрасно за инициативата, която направихме през миналата година „Да спортуваш е модерно“ във връзка с кандидатурата на град Каварна да бъде обявен за Европейски град на спорта. С удоволствие мога да споделя с вас, че на 22 май в Каварна очакваме представители на организацията – президента Джан-Франческо Лупатели и генералния секретар на организацията Хюго Алонсо ще бъдат специални гости на Каварна, за да видят на място прекрасната ни спортна база, да се запознаят с  спортните клубове на територията на общината, с нашите състезатели и шампиони, които за един малък град като Каварна не са никак малко. А във връзка с тези събития, понеже ме питахте за подготовката, тя тече усилено. Грижата за парковете, детските площадки, зацветяването на града, след настъпването на пролетта, активна работа ни очаква още до седмица-две и ще стане празничен града. Чака ни работа, ще я свършим. Настроени сме за един успешен туристически сезон, каквито всъщност се оказва, че отчитаме след приключването им и през последните години. От сега има достатъчно резервации, включително за месец август в местата за настаняване и хотелите в Каварна. Може би е добре да споделя и с вас едно от новите събития в спортния календар, нещо ново, което ще направим през тази година. За пръв път в Каварна ще се проведат три киноложки изложби през юни, юли и август. Това правим съвместно с Българската републиканска федерация по кинология, Община Каварна ще бъде любезен домакин на тези събития. Във връзка с провеждането им и вече официалното обявяване на датите им, от сега имаме направени резервации на собственици на кучета от Финландия, Норвегия, Австрия, Русия и още няколко държави.

Водещ: Изключително интересни неща сте подготвили. Аз обаче ви връщам отново към спорта, преди дни мина една последните проверки в Каварна, преди Европейското първенство на УЕФА за девойки до 17 години, което ще се проведе през месец май и за което стадион „Калиакра“ ще се подготвя за домакин. Готови ли сте за турнира?

Нина Ставрева: Да, готови сме за турнира. През последната инспекция, която мина на стадиона, оценката на представителите, както от УЕФА, и на тези от Българския футболен съюз беше добра. Имаме още малко довършителни дейности, но като цяло сме изпълнили всички предписания, които те ни бяха дали преди известно време. С огромно удоволствие очакваме първия мач, който ще бъде избран в Каварна, ще бъде на 5 май, само ден преди празника на града. Едно събитие, мероприятие от изключително високо ниво. Жребият беше изтеглен преди няколко дни, съвсем скоро ще излезе и официалната програма на колко мача стадион „Калиакра“ ще бъде домакин. Силно се надяваме нашият национален отбор да играе на стадион „Калиакра“, а ние ще дадем всичко от себе си като подкрепяща публика за тяхната победа.

Водещ: Имате и проект за изграждане на нова спортна площадка за футбол, баскетбол, както и за хандбал.

Нина Ставрева: Точно така. Това беше проектно предложение, това и още две за училище „Стефан Караджа“ в Каварна и за градския парк в града бяха другите два проекта, които входирахме в Държавен фонд „Земеделие“ на втория прием по Подмярка 72, който беше през миналото лято. Вече получихме уведомително писмо от фонда, че ще получим финансиране за изграждането на тази спортна площадка и аз съм много щастлива от този факт, защото с този спортен календар във връзка с инициативата ни „Да спортуваш е модерно“ да правим всичко необходимо, така че да превърнем спорта в начин за живот не само за децата, за младите хора, а и за хората във всички възрасти, е чудесно е, че ще имаме възможност за изградим още една многофункционална стандартна площадка, където навън ще могат да играят всички любители, почитатели, активни състезатели както футбол, хандбал, така и баскетбол.

Водещ: Освен, че имате наистина сериозно отношение към спорта, вие се грижите и за околната среда. Нови 200 дръвчета засадихте във вашата община, инициатива, която заслужава наистина адмирации, какво друго предвиждате  в рамките на тази година във връзка с опазването на околната среда?

Нина Ставрева: Да, това не е инцидента грижа, ние правим непрекъснато такива инициативи. Това беше малко по-мащабна инициатива и беше конкретно във връзка с поет ангажимент, тъй като есента се наложи да отстраним две дръвчета, във връзка с ремонт на тротоарна настилка. Тогава казахме „Махаме 2, ще засадим 200“ – казана дума, хвърлен камък, са казали старите хора. така и направихме, вече Каварна има своите нови 200 дръвчета. Непрекъснато правим инициативи по почистване на различни терени, защото някак си след тези системи за регионално управление на отпадъците, ми се струва, че градовете ни станаха по-мръсни от преди. И за да сме за пример провеждаме информационни кампании и практични инициативи, и ще продължим да провеждаме. Каварна е община, чиято голяма част от територия ѝ попада в защитени зони. Имаме си резервати, където има строги режими, определени правила. Съобразяваме се с това, така или иначе аз смятам, че околната среда е приоритет за всеки. И мисля, че светът, в който живеем и онова, което сами си причиняваме, заради ежедневните си избори, зависи само и единствено от нас. Така че, ако искаме да ни е чисто, уютно и красиво всички един от нас трябва да има самосъзнание и своята лично отговорност за средата в която живее.

Йоланда ПЕЛОВА