Новият ядрено-магнитен резонанс беше официално открит във ВМА

Новият ядрено-магнитен резонанс беше официално открит във ВМА, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тържествен водосвет беше отслужен от Тивериополския епископ Тихон, патриаршески викарий на Негово Светейшество Неофит Митрополит Софийски и Патриарх Български, в присъствието на председателя на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов, зам.-министъра на отбраната Анатолий Величков и други официални гости.
Зам.-министър Величков подчерта, че ВМА е институция и чрез постоянното обновяване на апаратурата държавата ще продължава да я подкрепя.
Новият висок клас магнитно-резонансен томограф позволява извършването на специализирани изследвания на простата, които дават информация за нейната анатомична структура, както и за отклоненията от нормалната ѝ функция. Системата дава възможност за повишаване успеваемостта в диагностицирането на карцином на простата в ранните етапи на заболяването при все още малки лезии. Магнитнорезонансният апарат ще повиши диагностичните възможности на Клиниката по образна диагностика на ВМА, осигурявайки получаването на висококачествени образи при целотелесни изследвания, специализирани изследвания на главен и гръбначен мозък, опорно-двигателния апарат, коремни органи и др.
Цветилена СИМЕОНОВА