Новоизбраният кмет на Столетово Мирослав Колев: Вярвам, че ако промяната започне от малките населени места могат да се получат добри резултати

Мирослав Колев, на 36 години, спечели убедително надпреварата за кмет на село Столетово, община Карлово на частичните местни избори тази неделя. Като кандидат на ВМРО-БНД Мирослав Колев бе подкрепен и от коалиция „Обединени за нашата община“. Той спечели 341 от гласовете на столетовци, от общо 449 гласували. Независимият кандидат Андрея Радев, подкрепен от ГЕРБ, събра 79 гласа, а кандидатът на БСП Стефани Тодорова -18 гласа.
До момента Мирослав Колев е директор на Общинската библиотека „Д-р Иван Богоров” в Карлово.

Фокус: Какво означава този избор за Вас?
Мирослав Колев: За мен това е огромно задължение към всичките онези 341 столетовци, които са избрали мен пред другите двама кандидати и съм сигурен, че те са повярвали в мен и в това, че мога да покажа добри резултати и че може да се случват добри неща в нашето Столетово.
Фокус: Кое ви накара да се явите на тези избори при положение, че в библиотеката в Карлово вече бяхте доста утвърден с делата си и като специалист?
Мирослав Колев: Да, така е и определено ще ми липсват детските градини и училищата, партньорствата с всички институции, които през годините завързахме и си партнираме доста успешно. Но аз им казах, че няма да прекъсвам контакта с тях и ще продължим да работим съвместно. Още повече аз искам да покажа, че един кмет, макар и селски, може също да насърчава детското четене и може би аз ще съм един от първите, който ще го направи. Какво ме накара да се явя на изборите? Накараха ме хората от Столетово, които ме подтикнаха да направя тази крачка като се кандидатирам в тези частични избори, макар и само за една година, тъй като догодина има местни избори в цялата страна. Аз милея за това населено място и през годините, макар и 6 години вече да съм в Общинската библиотека в Карлово, аз продължавам да работя за Столетово и да показвам, че искам да се случват хубави неща в това малко населено място. Затова направих тази крачка и не съжалявам за това. Снощи, на площада, където бяха моите избиратели, аз им казах, че ще се старая да оправдая доверието им.
Фокус: Оказва се, че столетовци обичат да избират млади хора начело и това е наистина огромно доверие към Вас самия. Какви ще са приоритетите ви оттук нататък?
Мирослав Колев: Да, така е, млади хора, но в същото време такива, които показват, че искат да работят, за да се развива населеното място. Вярвам, че ако промяната започне от малките населени места и младите семейства бъдат достатъчно мотивирани да помагат на кмета, с подкрепата им могат наистина да се получат добри резултати. Така, че първите неща, които искам да се случат в Столетово, е да се оправи площада. Там сега има разбити тротоари, които трябва да бъдат асфалтирани, за да преминават спокойно хората оттам. Има много първи неща, които могат да се направят в селото. Зная, че няма да ми бъде лесно, но искам да докажа, че доверието на хората е оправдано. И вярвам, че макар и малко да бъде направено за Столетово, то ще бъде забелязано. Малките нещо показват желанието ми и че има да се вършат още неща.
Фокус: Има ли кмет на населено място, от който да се учите и на когото искате да подражавате?
Мирослав Колев: Смятам, че мога и сам да се справя, за да продължа напред и да направя каквото трябва. Но ще очаквам подкрепата и на общинския кмет г-н Кабаиванов, който обеща, че ще помага в бъдеще на Столетово. Вярвам, че с негова помощ и подкрепа, общината ще включи и Столетово в европейските проекти, които предстои да бъдат отворени. Общината е тази, която може да помага на населените места.
Фокус: И така, освен площада и тротоарите, кое друго е спешно да бъде свършено там?
Мирослав Колев: Здравната ни служба, която е построена през 1981, също подлежи на основен ремонт. Трябва да се оправи покрива и ВиК инсталацията, за да може личният лекар да посещава службата в Столетово и хората да се преглеждат при него. Сега той стои в село Кърнаре, което е на 1 км, но на възрастните хора им е много трудно да ходят до там. Нашата Здравна служба е в хубава сграда и с един ремонт може дори и зъболекар да се установи там.
Фокус: Има ли селото училище и детска градина?
Мирослав Колев: Не, няма. Още през 2007 година началното училище беше закрито, но сградата, макар и малка, не е разграден двор сега, не е занемарена.  В нея ние направихме етнографска сбирка. Едната класна стая е запазена с чиновете и сметалото, а в другата е етнографската сбирка към читалището.
Фокус: Може би ще има нужда и от още площадки и зони за отдих в селото?
Мирослав Колев: Да, и сега има в центъра такава площадка, но тя трябва да бъде поддържана в добър вид, за да играят спокойно и на воля нашите деца. Ще направя всичко възможно детския парк в центъра на бъде поддържан, за да бъде посещаван от децата ни.
Фокус: По избора личи, че в селото има доста млади хора. Така ли е? И как ще ги задържите там?
Мирослав Колев:  Да, има доста млади хора в селото. Аз получих сериозна подкрепа от младежите там и от тези, които гласуваха за първи път. Често контактувам с тях, те са и самодейци в местното читалище, на което бях председател. Сега сме решили помещението, което е било столова към училището, да бъде освежено и то да стане младежки клуб, с игри и кафе машина, за да може младежите да имат свое място за контакти, където да споделят времето си и да се забавляват. В селото няма ресторанти и кафенета, така че това ще бъде тяхното място.
Фокус: Ще има доста работа като цяло.
Мирослав Колев: Да, но смятам, че когато човек има желание да работи това се получава. И особено, когато жителите, все млади хора, изразиха подкрепата си към мен, това ми дава сили, че с желание и подкрепата им резултатът ще бъде добър.
Фокус: А какво ще се случи с библиотеката в Карлово?
Мирослав Колев: Евентуално някой от колегите ще бъде директор на библиотеката.
Фокус: Семейството Ви къде живее в момента?
Мирослав Колев: Моето семейство живее в Столетово. Ще направя всичко възможно за децата в селото, които са нашето бъдеще, да се случват само хубави неща и те да живеят мирно и спокойно.
Цветана ТОНЧЕВА