Новооткритият параклис в квартал Устово „Св. Йоан Предтеча“ чества своя първи храмов празник

Снимка: Архиерейско наместничество - Смолян

В Неделя на Вси Светии и в навечерието на Еньовден в квартал Устово, Смолян, бе открит новопостроеният параклис „Св. Йоан Предтеча“, който днес чества своя първи храмов празник. Това съобщиха от Архиерейско наместничество – Смолян. Това стана на специално тържество след празничната св. Литургия, посветена на Вси Светии  в двете квартални църкви – „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ и  „Успение на Света Богородица“. Богомолците от двете енории и гости от града се събраха празнично пред параклиса, за да участват заедно в откриването му. Благодарствения водосвет  по този повод отслужи архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион.  В последованието на водосвета  съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от храм „Св. великомъченица Неделя“ в Райково и председателите на двата устовски храма – отец Васил Маджаров и отец Димитър Одаджиев.  Участие взеха иподякон Даниел и църковни хористи от двете енории.

По време на водосвета бяха осветени петохлебия за здраве. Призован бе  с молитви Светият Дух да слезе върху водата, за да я освети и чрез нея вярващите да имат благодат, да бъдат избавени от видими и невидими врагове. Милостивият Бог да прости всичките ни волни  и неволни грехове,  да закриля от всяка беда и напаст, от скръб и нужда, та да прекараме тих и спокоен живот. След трикратното  потапяне на Кръста във  водата с песнопението на хористите „Спаси, Господи…“ архимандрит Висарион най-напред поръси със светената вода  параклиса отвътре – олтара, иконите и стенописите, а след това отвън и четирите му стени.

Двамата свещеници Димитър Одаджиев и Васил Маджаров едновременно започнаха да поръсват и благославят миряните от двете църкви. Всеки се надява на благодат, на Божия милост! Хората знаят, че това кръстовище, на което е разположен параклисът, е конфликтно място, с тежки инциденти през годините, включително и жертви. Надяват си този Божи храм да помага на влизащите в него с вяра, Св. Йоан Предтеча с Божията милост да пази шофьорите и пътуващите в двете посоки – към Пловдив и към Мадан-Златоград-Гърция. Да бди над семействата и дава разум за мир и добри човешки отношения.

От името на църковните настоятелства  отец Васил Маджаров се обърна с думите: „Бог снизходи с велика милост върху нас и ние с единомислие извършихме  това освещаване. Бог поруган не бива! Благодарим на всички дарители за построяването на параклиса, за неговото изографисване и обзавеждане. Да бъде!“

Присъстващите бяха поздравени с новата духовна придобивка  и  благословени от архимандрит Висарион: „Божията любов и Неговата велика милост и общението в Светия дух да бъдат с всички нас.  Да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта.“ Празникът завърши с песнопението „На многая лета“. Раздаден бе благословен обяд.

Днес на Еньовден е първият храмов празник на параклиса, посветен на св. Йоан Предтеча  –  Кръстителя на Божия син Иисус Христос в река Йордан. По този повод в момента в него се отслужва празничен водосвет.