Ново първично изследване за рак на млечната жлеза се извършва в медицински център „Д-р Миркович“ в Сливен

Ново първично изследване за рак на млечната жлеза се извършва в медицински център „Д-р Миркович“ в Сливен. Диагностиката се извършва с контактна термовизионна камера, а изследването е напълно безболезнено и комфортно за пациентките, съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен  д-р Георги Георгиев, ръководител на лечебното заведение. Системата и оборудването с термични матрици е  разработено в Полша и използва за разчитане на резултатите изкуствен интелект, посочи Людмила Зафирова, представител на компанията, разработила оборудването.

Самото изследване отнема приблизително 15 минути, и в случай, че не бъде открит открит проблем, резултатът е готов за 5 минути. Ако бъдат открити индикации за злокачествено образувание, резултатите посредством Интернет се изпращат в център в Полша, където се извършва окончателното разчитане. Тъй като методът е за първична диагностика, при съмнения за рак, пациентката се насочва за мамографско изследване, поясни д-р Георгиев.

Предимството на новата методика е, че изследването не е болезнено и няма облъчване. То също така се препоръчва при пациентки с импланти, но след първата година на операцията. При поставен имплант изследването не само показва състоянието на млечната жлеза, но и може да открие дефект или протичане на импланта.

Изследването струва 50 лв, и се прави от квалифицирани специално обучени специалисти на медицински център „Д-р Миркович“. Според д-р Георгиев, профилактичните изследвания на млечната жлеза са изключително полезни, тъй като всяка година процентът на заболелите жени се увеличава с 1.8.

Людмила ЙОРГОВА