Нов православен храм на името на св. Лупа от Нове изграждат в Свищов

Снимка: Кметство село Дунево

Велико Търново. Нов православен храм на името на св. Лупа от Нове изграждат в Свищов. Църквата ще се намира в новия гробищен парк на крайдунавския град, като земята е дарена преди години от Община Свищов с решение на Общинския съвет. Това разказа в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново архиерейският наместник отец Руслан Личев. Реалното строителство стартира в края на август и се очаква да продължи до ноември. „Храмът на такова място е потребност и необходимост на всеки християнин, който иска да изпрати своите близки съобразно православния, традиционен за нас българите, обред. Решението на Свищовско архиерейско наместничество бе този Божи дом да носи името на един забравен, но важен за нас светец – св. Луп от Нове“, каза още отец Руслан.

Преди няколко години, при археологически разкопки на римския град Нове, намиращ се на 4 км. източно от Свищов, в олтара на римска църква е открит саркофаг с гравирано на него име Лупус. Това е категорично свидетелство, че реликвата е част от мартириум, където са се покояли мощите на Св. Мъченик Луп – слугата на Св. Димитър Солунски. Св. Луп е бил епископ и е този, който е потопил дяконският орар (препаска която носят само дяконите) на Св. Димитър и своя пръстен в мъченическата му кръв и с тях е извършил редица чудеса.

За изграждането, стенописването и обзавеждането на църквата ще са необходими около 55 хиляди лева, като до момента от дарения са осигурени около 20 хиляди.

Всеки, който иска да помогне, може да го направи на следната банкова сметка:

Банкова сметка: BG10STSA93000026034904

Титуляр: Архиерейско наместничество – Свищов.

Банка ДСК

Телефон за контакт: 0898/ 760 688

Луиза ТРАНЧЕВА