Нора Люцканова, Зоопарк – Варна: Отново ще приемаме непотребни елхички след Коледа, защото те са любима храна за елени и зайчета

Снимка - Зоопарк - Варна, Нора Люцканова

Уредникът в сектор „Зооколекция“ на Зоологическата градина във Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Как се отразява леката зима на животните в Зоопарка? Има ли някаква промяна за питомците Ви?

Нора Люцканова: Всъщност не само в България, но и в съседните страни, наблюдаваме една тенденция в последните няколко години. Тази година доста щъркели не са отлитнали на юг. Заради по-топлото време са останали тук, въпреки че са абсолютно здрави и хората ги наблюдават навсякъде по полетата и покрай водните площи. Също така сравнително голям процент от мечките отказват да заспят. Нашата мецана си легна за зимен сън, но като цяло, не спира храната, т.е. тя не е изпаднала в летаргия, просто си почива и продължава да хапва.

Фокус: За първа зима ли се случва това?

Нора Люцканова: Да, за първа зима. Последните няколко години винаги е заспивала. Дори само за месец. Но поне за момента не е заспала. Но все още има време, може януари или февруари да ги прекара в сън. Топлото време, като цяло, не влияе по никакъв начин на нашите животни, освен с това, че повече време прекарват навън и посетителите могат да им се порадват през това време на годината. Докато през предните години ние ги стопляме във вътрешните помещения. Те прекарват вътре през по-голямата част от времето. Някои от тях не се показват през деня. Когато е хубаво времето, особено през почивните дни имаме много посетители. В момента имаме малко над 400 животни.

Фокус: Ще събирате ли отново ненужните коледни елхички за храна на животните?

Нора Люцканова: Да, както всяка година, тази традиция е жива и продължава. След като вече коледните дръвчета от домовете на хората се отърват от своята украса и станат ненужни, могат да ги оставят при нас. Стига още да са зелени, защото животните ядат зелените листенца и свежата кора. При нас става едно непрекъснато изхранване докъм март месец с елхови листенца и кора, която животните обожават. И всъщност, имаме доста елени и зайци, на които в дивата природа през зимните месеци, това им е естествената храна.

 Фокус: През минали зими сте имали неканени гости – лисичките, които живеят в Морската градина. Тази година имате ли този проблем?

Нора Люцканова: Докато живеят лисици в Морската градина, неминуемо тук, след като има такава концентрация, главно на птици, животното само по себе си природата го кара да си търси плячка. За съжаление при нас има голям избор на плячка. Ние сме в очакване и тази зима да имаме гости. Взели сме всички мерки, укрепили сме си мрежите, оградите. Имаме кучета-пазачи през нощта, както и жива охрана, камери за видеонаблюдение. Надяваме се да нямаме жертви.

Диана СТОЕВА