Нощен велопоход, графити и светеща пътека са част от събитията на Европейската седмица на мобилността в Бургас

Снимка: Община Бургас

Бургас. Нощен велопоход, графити и светеща пътека са част от събитията на Европейската седмица на мобилността в града. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Приказни герои ще помагат на учениците да пресичат пешеходните пътеки в близост до СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ от 08.30 до 09.30 часа тази сутрин. В двора на ОУ „Елин Пелин“ в к-с „Меден рудник“ от 09.00 до 11.30 часа служители на „Пътна полиция“, Българския червен кръст и Сдружение „SOS – ПТП“ ще запознаят учениците с правилата за безопасно движение по пътищата и оказването на първа долекарска помощ. Събитията са част от богатата програма на Европейската седмица на мобилността, която ще се проведе от 16-ти до 22-ри септември в Бургас. Инициативата се организира от Община Бургас и Областния информационен център, а основната ѝ идея е да се провокират жителите на града да се придвижват пеша, да карат колело или да използват друг алтернативен начин на придвижване в градска среда. Това би допринесло за намаляване използването на личните автомобили, както и отделянето на по-малко вредни емисии във въздуха, за по-чиста околна среда.
Нощен велопоход ще събере ентусиасти, за да покаже необходимостта от използването на фарове, стопове и светлоотразителни ленти. Той ще се проведе на 18 септември от 19.00 до 20.00 часа и ще стартира от паркинга на Северния плаж до Солниците и обратно. В четвъртък от 10.00 до 13.00 часа на площад „Тройката“ ще се проведе изложение на електрически автомобили и скутери на Община Бургас, а на следващия ден отново там в 11.00 часа ще бъде направена демонстрация за това как се използва основният инструмент за придвижване на незрящите – „Белият бастун“.
През Седмицата на мобилността ще бъде продължена и добрата практика от придвижването с велосипед до работното място. „Всеки, който кара колело е мой приятел“ е мотото на кампанията, с която бургаска фирма насърчава служителите си, които по този начин ще допринесат за опазване на околната среда. На 22-ри септември от 10.00 до 21.00 часа пространството пред Пантеона в Морската градина ще се превърне в притегателна точка за всички, които желаят да научат малко повече за алтернативното предвиждане чрез открити тренировки, форумна част с лекции и разнообразни активности. В късния следобед стотици отново ще застанат на старта на фестивала „Бургас Рън 2019″, който се провежда за втора поредна година в града ни. Организаторите не са забравили и любителите на уличното изкуство и спорта, за които са подготвени различни демонстрации, забавни игри, състезания и изненади.