Няма да се налагат ограничения заради новия случай на Африканска чума по свинете, установен край село Зорница, ще се засилят мерките за биосигурност

Снимка: Радио "Фокус" - Смолян

Няма да се налагат ограничения заради новия случай на Африканска чума по свинете, установен край село Зорница, ще се засилят мерките за биосигурност. Това заяви на заседание на Постоянната областна епизоотична комисия, което се проведе днес в Смолян директорът на Регионална дирекция по горите – Смолян инж. Венцислав Фурлански , предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Той поясни, че там ще се засилят мерките за биосигурност, без да се ограничават дейностите в горските територии като добив на дървесина и ловуване. „В тази връзка бе изрично вменено на държавните предприятия, чрез техните подразделения и на РДГ, при груповия лов да бъдат осигурени придружители, като целта им е да се съблюдават стриктното за спазване на мерките за биосигурност“, поясни инж. Фурлански и допълни, че вредата от неспазването на тези мерки може да бъде по-голяма.

По отношение на отстрела на дивя свия за календарната 2019 г., директорът на РДГ – Смолян отбеляза, че са отстреляни общо 1271 диви свине. От 1 до 13 януари, те са 114 броя, а от 14 до 27 януари са 145 броя. „Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите се удължи за втори път срока за групов лов на дива свиня до 16 февруари 2020 г. Индивидуалното ловуване на дива свия е целогодишно, там няма да се спира лова и ще продължи. В предходната година се направиха усилия да бъде приоритет индивидуалното ловуване, но основния начин е чрез групов лов“, уточни инж. Фурлански.

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните в Смолян, д-р Сава Бозуков заяви, че от доста време на територията на област Смолян е нямало положителен резултат, но сега има такъв на дива свиня, отстреляна на територията на  ДГС „Акад. Николай Хайтов“ – Хвойна, в землище на село Зорница. Той отчете, че хубавото е, че вече няма домашни свине в област Смолян и това е било правилно решение. „До септември 2020 г. няма да се заселват личните дворове с домашни свине. Ще започнем регистрация на животновъдни обекти, но разселването на животни в тях ще стане след септември месец. С дивите свине правим каквото е възможно, но там ограничителните мероприятия са малко по-трудни“, каза още д-р Бозуков.

Нели ГЕРГЬОВСКА