Няма положителни проби за африканска чума при дивите прасета

Поредното заседание на Областната епизоотична комисия се проведе  под председателството на зам.областния управител Камен Костов. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.  В него участваха ръководители или представители на ведомствата в областта, ангажирани с изпълнение на мерките срещу разпространението на заболяването „африканска чума по свинете”.

От началото на октомври до момента служителите на Областната дирекция „Безопасност на храните” са извършили проверки в обектите от типа „заден двор” в 48 населени места. Съставен е един акт за административно нарушение, евтаназирани са 22 домашни прасета. Съвместно с ОД на МВР са извършени 5 проверки.  През миналата седмица са били предадени 23 проби за изследване, взети при отстрел на диви свине. Резултатите са отрицателни. От РДГ продължават проверките по време на лов.  Контролът е във връзка с изпълнението на изискванията за биосигурност.

От 4 октомври с решение на Европейската ком исия България попада сред държавите-членки с констатирани случаи на африканска чума и сред домашните, и сред  дивите  свине.  Това означава, че се въвеждат по-големи ограничения за спазване на биосигурност и придвижването на животни. В област Сливен засега е констатиран един случай на опасното заболяване, при диво прасе.