Няма регистрирани сигнали за възникнали проблеми, вследствие на валежите от дъжд в Благоевградска област

Благоевград. Обстановката в Благоевград и региона е спокойна, въпреки валежите от дъжд, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Интензивни превалявания е имало през нощта, но въпреки това по данни от бюлетина на Областна дирекция на МВР – Благоевград към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград няма постъпвали сигнали за възникнали инциденти, представляващи наводнения, паднала скална и кална маса на пътното платно и други. През изминалото денонощие в Благоевградска област не е имало сериозни бури, нито градушки.

По отношение нивата на реките, то днес в резултат на валежи се очакват краткотрайни повишения на речните нива в Западнобеломорският басейн. По-съществени ще бъдат повишенията главно в горното течение на река Струма – реките Арката, Треклянска, Драговищица, Соволянска Бистрица, Глогошка, в района на град Кюстендил и Новоселска, както и в притоците ѝ от средното и долно течение – реките Логодашка, Стара река, Сушичка, Лебница, Струмешница Цапаревска, Градевска и Пиринска Бистрица. В събота и неделя речните нива в басейна ще се понижават, като в резултат на оттичане ще има повишения в средното и долното течение на река Струма. За периода 15 – 16 май е отчетено повишение във водосбора на река Струма, а причината е валежи. Нивата във водосбора на река Места пък са останали без съществени изменения. По-значителни повишения са регистрирани на река Струмешница при село Струмешница с + 65 см и в средното и долно течение на река Струма с до +24 см при Кресненско ханче и село Марино поле. Регистрираните колебания на речните нива за водосбора на река Места са от -2 см до +9 см, а в останалата част от водосбора на река Струма от -12 см до +10 см. Водните количества на реките са около и под праговете за средни води, само водните количества в горното течение на река Струма и притоците ѝ реките Джерман, Елешница, Струмешница и горното течение на река Места са около праговете за високи води.

Във връзка с пътната обстановка следва да кажем, че трафикът по основните пътни направления – автомагистрала „Струма“, главен път Е-79 и второкласен път – 19 Симитли – Гоце Делчев е нормално натоварен. До този час няма регистрирани тежки пътни инциденти. Заради преваляванията от дъжд с особено внимание трябва да се извършва преминаването в района на Кресненското дефиле и проходите Предел и Папаз Чаир, където има повишена опасност от падане на камъни, клони на дървета и свличане на кална маса.

Ливия НИНОВА