Няма регистриран случай на морбили на територията на област Габрово

Габрово. Няма регистриран случай на морбили към момента на територията на област Габрово. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалната здравна инспекция. В седмицата от  18 до 24 февруари е продължило активното издирване на деца с пропуск в имунизациите или реимунизациите срещу морбили от страна на общопрактикуващите лекари и инспектори от Регионалната здравна инспекция в  Габрово. 93.1% от тримесечните бебета в Габровска област, които подлежат на задължителна имунизация срещу морбили, имат такава. При децата, които се обхващат от реимунизацията – 12-годишните ученици, процентът на имунизираните е 82.65%.

„Фокус“ припомня, че още на 14 февруари Министерство на здравеопазването разпореди на всички регионални здравни инспекции в страната чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола лед навършване на 13-месечна възраст и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Морбили или дребна шарка е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.

Надежда КРЪСТЕВА