Н. Пр. Анатолий Макаров: Наблюдаваме активни опити отвън да се зачертае възможността „Турски поток“ да продължи през България

Снимка: Посолство на Руската федерация

София. Сега наблюдаваме активни опити отвън да се зачертае потенциалната възможност тръбата на „Турски поток“ да се продължи по територията на България. Така руският посланик у нас Н. Пр. Анатолий Макаров отговаря на въпрос по темата във „Фейсбук“, където Посолството публикува отговори на дипломата на въпроси на българи. По думите му бъдещето на проекта зависи от това, доколко българското правителство е готово да го отстоява както пред Европейската комисия, така и пред тези, които се противопоставят на него. „Иначе от наша страна такава готовност има“, добавя посланикът.
На въпрос защо България плаща едни от най-ниските цени за газ в Европа Анатолий Макаров отговаря, че внергийната истерия в страната е създадена изкуствено, най-вече от посредниците. Според него ако наистина цените на газ у нас са били най-високи, то „Булгаргаз“ е щяла да трупа милиони лева загуби, а вместо това отчита печалби.
Попитан за премахването на визите за българи Анатолий Макаров посочва, че облекчаването на визовия режим ще допринесе за взаимното развитие на туризма. „Първата стъпка в тази посока е свикване на консултации по темата между външните министерства на двете страни. Русия отдавна предлагала провеждането на такава среща, но засега не е получила отговор от българската страна“, отговаря руският посланик.
В друг свой отговор Н. Пр. Анатолий Макаров отбелязва, че България е демократична държава и народът ѝ има право да определя сам своето бъдеще – чрез избори, граждански инициативи, медии.
На въпрос кога Русия ще върне българските архиви и допуска ли за нормално историята ни да е в чужда държава и да нямаме свободен достъп до тях посланикът отговаря, че тези материали са достъпни за българските архивни служби и изследователи, в това число за копиране. Той отбелязва, че до април 2018 г. на българската страна са предадени общо около 10 хиляди копия. „Що се отнася до оригиналите, част от тях бяха връчени на България през 1949 и 1958 години по време на Съветския Съюз. Сега обаче оригиналите не могат да се предават в съответствие с Федералния закон №64 от 15 април 1998 г. „За културни ценности, преместени в резултат на Втората Световна война и намиращите се на територията на Русия“, добавя Макаров, като подчертава отново, че достъп до архивите за българите е открит.
В своите отговори руският посланик заявява, че се надява по време на мандата му Владимир Путин да посети България. „Той има покана, а над конкретното съдържание работим заедно с българската страна“, добавя той.