Н. Пр. Наргиз Гурбанова: Музеят на миниатюрните книги в Азербайджан е включен в Гинес

Музеят на миниатюрните книги в Азербайджан е включен в Книгата на световните рекорди Гинес. Това каза Н. Пр. Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в България, в интервю за предаването „Азербайджан – непознат и близък“ на Радио „Фокус“.

„В Азербайджан има над 250 частни и държавни музеи, между които са Историческият музей, Музеят на азербайджанската литература „Низами Гянджеви“, Националният музей на изкуствата, Музеят на открито, Държавният музей на музикалната култура, който е също уникален в нашия регион. Много интересен е и първият в света Музей на килимарството, както и Музеят на миниатюрните книги. Интерес представлява Националният музей на килимарството в Азербайджан. Създаден през 1967 г. Музеят на килимарството в Азербайджан е първият специализиран музей за килими в света. От 2014 г. Музеят е с нова модерна сграда, изградена в оригинален стил, която прилича на навит килим. Музеят се е превърнал в културен, образователен и обучителен център.  В миналото музеят е имал клон в Шуша, региона Нагорни Карабах, но за съжаление заради войната между Армения и Азербайджан и продължаващата арменска окупация на азербайджански територии, още от началото на военните операции музеят е евакуиран. Много от експонатите му са изложени в Музея на килимите в Баку. За съжаление този конфликт нанася щети не само на хората, но и щети върху културата и културното наследство. Много експонати на азербайджанското културно наследство са все още в окупираните територии“, каза посланик Наргиз Гурбанова.

Тя допълни, че друг музей, който заслужава да бъде посетен, е Бакинският музей на миниатюрните книги, който притежава и книги на български. Не на последно място е Музеят на патериците. Той е единствен по рода си в света и има уникална история. Това са патерици оставени от посетителите на района на Нафталан. „Посетителите, които идват в Нафталан за лечение, след процедурите захвърлят патериците. След успешно лечение патериците са ненужни.  Музеят е интересен с колекцията си и дава надежда на посетителите“, каза посланик Наргиз Гурбанова. Тя припомни, че от месец юли пряката въздушна линия между Баку и София ще бъде възобновена, така че всеки, който проявява интерес лесно и бързо може да посети Азербайджан.

Росица АНГЕЛОВА