Н.Пр. Наргиз Гурбанова, посланик: Настоящата година ще премине в Азербайджан под знака на доброволчеството

София. Настоящата година ще премине в Азербайджан под знака на доброволчеството. Това каза в предаването „Азербайджан – непознат и близък“ на Радио „Фокус“ посланикът на страната в България Н.Пр. Наргиз Гурбанова.

„Идеята е да се насърчи културата на доброволчеството с цел да се поощри развитието на младото поколение и да се повиши тяхната социална отговорност. Вече започна разработване на план за действие, който обединява ключови заинтересовани страни, за да се отбележи Годината на културата на доброволчеството. Тази култура се корени още в нашето минало и традиции, отдавна нашият народ живее в духа на доброволния труд и доброволчеството е една от успешните страни в живота на нашата общност. То е съществувало в много сфери на живота, а напоследък се превръща в национално движение. Доброволчеството навлиза в нов етап и има огромен потенциал“, разказа посланикът.

Наргиз Гурбанова уточни, че през 2009 година в Азербайджан е приет Закон за доброволческата дейност.

„От тогава развиваме и разширяваме доброволческата инфраструктура. Всеки трети в Азербайджан е млад човек, затова е важно тези деца да имат достъп до образование, здравеопазване и трябва да възпитаваме у тях чувството, че са полезни за своя народ, за да разкрият най-доброто от себе си и за постигане на целите на нашата страна. Имаме и много успешна доброволческа програма, която се нарича ПИР-1. Това е студентска доброволческа програма, която обхваща 26 университети, 18 гимназии, общо над 23 хиляди доброволци. Програмата има свой онлайн портал, организира форуми за азербайджански доброволци в училищата. Преди няколко години Баку беше домакин на Фестивал на солидарността. Тези традиции на доброволчеството са толкова здрави и вкоренени в нашата култура, че ги виждаме като един от важните елементи на ангажираност в обществото“, каза Наргиз Гурбанова.
Посланикът изрази надежда, че българските доброволчески организации ще намерят свои партньори в Азербайджан.
Росица АНГЕЛОВА