Н. Пр. Наргиз Гурбанова: Преди 28 години град Ходжалъ беше коварно нападнат и окупиран

 

Преди 28 години, на 25-и срещу 26-и февруари 1992 г., град Ходжалъ в района Нагорни Карабах на Азербайджан беше коварно нападнат и окупиран от арменските въоръжени сили, подкрепяни от 366-и моторизиран пехотен полк на въоръжените сили на бившия Съветски съюз, състоящ се единствено от арменци. Това каза Н. Пр. Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в България, в интервю за предаването „Азербайджан – непознат и близък“ на Радио „Фокус“.

„В Ходжалъ единственото летище в региона Нагорни Карабах беше унищожено, а неговите 613 жители, от които 106 жени, 63 деца и 70 възрастни бяха безпощадно убити,  487 са ранени. 1275 бяха взети за заложници, а съдбата на 150 души все още остава неизвестна. Осем семейства бяха напълно унищожени. 130 деца загубиха един родител, 25 деца са загубили и двамата си родители. Безпомощните жители на града се опитват да избягат и да намерят подслон в Агдам, най-близкото населено място под контрола на Азербайджан, на 16 километра от Ходжалъ. Много жени и деца умират по пътя от хипотермия, само малцина успяват да стигнат до Агдам. По това време градът вече беше под обсадата на арменските въоръжени сили повече от четири месеца, свързан с останалата част на Азербайджан само по въздух. Пътищата, които свързват Ходжалъ с останалия свят, са блокирани и е спряно захранването. Въздушната комуникация също е прекъсната, след като на 28 януари хеликоптер на гражданската авиация Ми-8, който лети по маршрута Ардам – Шоша, е обстрелян, следва смъртта на трима членове на екипажа и 41 пътници на борда. Ходжалъ се превръща в изолиран град с недостиг на вода, електроенергия, недостиг на храна и медицинска помощ“, припомни Наргиз Гурбанова.

По думите ѝ атаката срещу Ходжалъ не е мотивирана от военна необходимост, а е открит акт на геноцид срещу невинни цивилни само защото те са азербайджанци. Наргиз Гурбанова подчерта, че сериозните нарушения на човешките права, извършени при превземането на Ходжалъ, са потвърдени от независимия доклад на Центъра за човешките права „Мемориал“ и „Human Rights Watch“.

„Безнаказаността на извършителите на това престъпление срещу човечеството продължава да пречи на напредъка в постигането на мир между Армения и  Азербайджан. Да бъде прекратена безнаказаността е важно не сама за установяване на отговорността на страните на конфликта и конкретните виновниците, но и за осигуряването на траен мир в региона“, каза посланик Гурбанова.

Росица АНГЕЛОВА