Н. Пр. Наргиз Гурбанова: Предсрочните избори в Азербайджан бяха оценени като легитимни и успешни

 

Предсрочните парламентарни избори в Азербайджан бяха оценени от ключови международни организации като легитимни и успешни. Това каза Н. Пр. Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в България, в интервю за предаването „Азербайджан – непознат и близък“ на Радио „Фокус“. Тя разказа, че в Азербайджан има 125 избирателни райони, затова в парламента, който се нарича Мили Меджлис, има 125 депутати. Новият парламент Мили Меджлис е създаден след възстановяването на независимостта през 1991 г., в отговор на очакванията и примера на бащите основатели.

„На изборите бяха регистрирани 1314 кандидати, от тях около 300 или 21% са жени. Избирателната активност на изборите беше 47, 81%, а друга особеност е участието на 883 международни наблюдатели, включително от Република България. Друга особеност на тези избори беше, че азербайджанската общност от региона Нагорни Карабах и още 7 окупирани области имаха възможност да предложат свои кандидати. В резултат на това бяха избрани депутати за избирателните райони Ханкенди и Шуша. Така азербайджанската общност имаше възможност да избере свои представители в парламента Мили Меджлис.  Ситуацията се усложнява поради факта, че от 125-те избирателни райони, 10 са под окупация. Както говорихме в предишни предавания, от 10 милиона население в Азербайджан 1 милион са бежанци и вътрешно разселени лица, включително от региона Нагорни Карабах. Всички тези хора, разпръснати в останалата част на Азербайджан имаха възможност да гласуват като Централната избирателна комисия реши да отвори 523 избирателни секции, в които всички тези хора могат да гласува за свой кандидат“, поясни посланикът.

Наргиз Гурбанова допълни, че очаква всички необходими процедури да приключат, за да може новият Мили Меджлис да започне своята дейност и да работи за насърчаване на сътрудничеството между новия парламент в Азербайджан и българския парламент.

Росица АНГЕЛОВА