Н.Пр. Наргиз Гурбанова: Равенството между половете в Азербайджан е поставено на дневен ред още преди 102 години

Равенството между половете в Азербайджан е поставено на дневен ред още преди  102 години, когато е създадена демократичната република – първата светска парламентарна демокрация в мюсюлманския свят. Това каза за предаването „Азербайджан – непознат и близък“ на Радио „Фокус“ Н.Пр. Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в България.

На първото си заседание азербайджанският парламент обсъжда равенството между мъжете и жените преди повече от век. Глобалният индекс за разликата между половете на Световния икономически форум от 2018 година анализира ангажираността на жените в политическия, икономическия и социалния живот в конкретни категории. Според  възможностите за образователни достижения за жениАзербайджан се нарежда пред много ключови държави от Европейския съюз. Това е голямо постижение за моята страна“, каза  Наргиз Гурбанова.

Посланикът обясни, че Конституцията на страната   гарантира пълно равенство между мъжете и жените. През 2006 година е приет Закон за равенство между половете. Той гарантира, че жените получават равно заплащане на работното място. Законодателството забранява дискриминацията при наемане и повишаване в длъжност. Наргиз Гурбанова разказа, че над 1000 жени служат в армията на страната ѝ. В образователната сфера 80% от всички служители са жени. В здравеопазването – 66%. През 2018 година 56% от докторантите са жени. 58% от желаещите да се развиват кариерно в науката са жени.

Наскоро новоизбраният азербайджански парламент Мили Меджлис избра Сахиба Гафарова за председател. Проф. Сахиба Гафарова е голям приятел на България. Тя беше зам.-ректор на Бакинския славянски университет, където се преподава българска. Тя беше инициатор на откриването на Център по българистика преди 16 години. В дипломатическата служба заедно с другите жени-посланици и като представител именно на младото поколение жени-лидери в Азербайджан, ние сме силно вдъхновени от куража, от дейността и упоритостта на нашата първа дама и първи вицепрезидент г-жа Мехрибан Алиева. Тя е пример за всички нас как да съвместяваме семейния живот, да бъдем активни в обществения живот, политическия живот, как да изпратим правилните послания до всички млади момичета в Азербайджан – да работят усилено, да учат сериозно и много важно послание е да преследват своите цели“, посочи посланик Гурбанова.

Росица АНГЕЛОВА