Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов: Държавата ще отпусне средства за възстановяването на унищоженото при пожар читалище в село Скребатно

Благоевград. Държавата ще отпусне средства за възстановяването на унищоженото при пожар читалище в село Скребатно. Това каза за Агенция „Фокус“ областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. „На 9 януари 2019 г. след голям пожар беше унищожено читалището „Христо Ботев“ в село Скребатно, което има своята 100-годишна история. Днес в селото беше организирано мероприятие, в което основните искания на хората бяха за неговото възстановяване“, заяви Михайлов. Той посочи, че за да се случи това, на първо място трябва да постъпи информационната форма от Община Гърмен за настъпилото събитие. „И след това моят ангажимент ще бъде по възможно най-бързия начин то да бъде изпратено до Междуведомствената комисия по подпомагане и възстановяване към Министерски съвет с цел осигуряване на средства за възстановяването на това читалище“, каза още областният управител на Благоевград.
Михайлов посочи, че въпросът е сложен от гледна точка на това, че в читалището има и частна собственост. „След заявеното желание на хората, които имат собственост вътре, да участват със средства, проведохме разговори с тях за това да обединим усилия – и държавата, и хората, за да стигнем до възстановяването на читалището заедно с библиотеката. Вече има и доброволческа акция по събиране на книги. Проведох разговори с кмета на Община Гърмен г-жа Минка Капитанова, така че в един много кратък срок от време да пристигне тази информационна форма, за да можем да извървим пътят, за който споменах. Надявам се, че с усилията и на местната власт, и на мен като областен управител, и на хората, които имат собственост в самата сграда, ще стигнем до един положителен резултат и ще разрешим този въпрос“, коментира той.
Михайлов посочи, че размера на нужните средства за възстановяването на читалището зависи от проекта, който ще бъде изготвен. „Той трябва да съдържа количествено-стойностните сметки и след като бъде направено това проектиране, ще имаме яснота колко средства ще трябват. Моите очаквания са, след като бъдат осигурени средствата, да бъде реагирано в спешен порядък, така че най-бързо да бъде възстановена сградата“, заяви той.
Цветилена СИМЕОНОВА