Областният управител на Кърджали Никола Чанев: Амбицията ни е през 2019 година да стартираме изграждането на околовръстния път на Кърджали

 

  

 

Областният управител на Кърджали Никола Чанев в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“

 

 

Водещ: Малко повече от 24 часа вече програмата на радио „Фокус“ звучи и в района на Кърджали, където слушателите могат да ни чуват на честота 102,8 мегахерца. Ще бъдем гости в област Кърджали в следващите минути, а наш домакин там е областният управител Никола Чанев, който вече е на пряката ни телефонна линия. Как, господин Чанев, оценявате присъствието на още една медия в района? С какъв знак е това за жителите на района?

Никола Чанев: Не е тайна, че Радио „Фокус“ е една от най-патриотичните медии в нашата страна и за нас е огромна радост, че тя стъпи на кърджалийския медиен пазар. Това е една възможност за слушателите да се насладят на едно качествено радио и да черпят информация от извора.

Водещ: В какви посоки една медия и конкретно нашата би могла да помогне на местната и на държавната власт, но на местно ниво?

Никола Чанев: Посоките са разностранни. Както обичам да казвам, най-важната задача за всяка една медия е да държи информирани своите слушатели в случая и да дава обективна и вярна информация за ситуацията не само в страната, но и на областно ниво. Аз съм сигурен, че вашата медия ще прави именно това.

Водещ: Ние също много бихме разчитали на вас, за да поставим на дневен ред част от проблемите в областта, визията за тяхното решаване. Задавайки този тон, не мога да не ви попитам какви са основните проблеми, пред които сте изправени към настоящия момент?

Никола Чанев: Това, което седи като  основен проблем пред нас, е най-вече изграждането на околовръстен път около град Кърджали. Както знаете, град Кърджали е може би единственият областен град, който няма такъв околовръстен път. Същевременно с това той е в непосредствена близост до ГКПП „Маказа“, което неимоверно много увеличава трафика през нашия град. Разполагам с данните за 2016 година, като през град Кърджали са минали над 2 милиона автомобила. Сами разбирате, че това е един ужасяващ трафик. Основната част от тези автомобили са преминали през границите на нашия град през трите месеца – юни, юли и август, когато това създава изключително големи затруднения за движението. Броят на пътнотранспортните произшествия за този период от отварянето на ГКПП „Маказа“ е нараснал 7 пъти, няколкократно е нараснал и броят на тези от тях, които са завършили с тежки наранявания или с фатален изход. Това, което правим, е изключително интензивна работа по решаване на проблема за обходния път на град Кърджали. Тук е моментът да благодаря на Агенция „Пътна инфраструктура“, които ни съдействат много в тази посока. Вече сме на финалния етап преди изготвянето на парцеларния план преди приемането му на държавно ниво, което ще е и вход към отчуждителните процедури. Също така искам специално да кажа, че това е най-големият приоритет в нашия мандат за област Кърджали – идеята да се реализира обходният път.

Водещ: Имате ли вече визия в какъв период от време ще може да се сбъдне тази мечта?

Никола Чанев: Ами, както може би знаете, когато става въпрос за пътно строителство, сроковете не се измерват в месеци. За съжаление нещата стават бавно чисто технически, строителството е сложно, проектът в огромната си част е готов, ясно е откъде ще мине трасето. Ясно е, че трябва да се изграждат изключително сложни хидротехнически съоръжения, което ще отнеме време. Нашата амбиция е през 2019 година да стартираме изграждането на околовръстния път.

Водещ: И когато говорим за инфраструктура, за пътища, няма как да не ви попитам доколко областта и конкретно община Кърджали са отворени към развитие на туристическа дейност, за да може да се подпомага и финансово областта, пък и да се отвори с по-голяма сила за всички останали жители на страната?

Никола Чанев: Тук искам да споделя едно свое притеснение, една своя болка. От тези над два милиона автомобила и три милиона туристи, преминали през областния център, много малка част остават в Кърджали. Просто те преминават транзитно и напускат границите на нашата държава. Това е един огромен ресурс, един огромен потенциал по отношение на туристическия бизнес, който засега остава неизползван. В тази връзка се опитваме да направим това, което е възможно, със средства от държавата да популяризираме. Тук аз смятам, че например забележителностите около град Кърджали, като Перперикон и Татул, са широко известни. Необходимо е малко повече инициатива от страна на местния бизнес, така че той да поднесе достатъчно атрактивно информацията не само към жителите и гостите на Кърджали от нашата страна, но и тези от чужбина, основно към румънските туристи. Кърджали разполага с достатъчно интересни места в цялата област, които могат да бъдат посетени и се надявам това развитие на туризма в скоро време да стане факт.

Водещ: Да, защото всички ние сме сигурни, че освен Перперикон, Кърджали има още много какво да покаже. С интерес забелязах, господин Чанев, на страницата на вашата администрация, че след повече от 10 години прекъсване в Кърджали отново ще има кино. Кажете ни подробностите за тази инициатива за подновяване на киносалона.

Никола Чанев: Това е една прекрасна инициатива на Областна администрация, която е на път да се реализира. Искам да съобщя на вашите слушатели, че на 6 септември, на националния празник, ще бъде официалното откриване на киното. Нещата са почти в завършен вид, то се намира в сграда, собственост на Областна администрация. Разбира се, това е частен инвеститор, но  са сключени договорни отношения с Областна администрация. След моето встъпване в длъжност ние проведохме няколко разговора с инвеститора и това, което също като добра новина мога да кажа е, че успяхме да договорим безплатни прожекции за граждани на град Кърджали, като се надяваме за 15 септември да можем да обхванем всички първолаци и те за пръв път, освен на училище, да отидат и в новото кино.

Водещ: Това е един от начините за задържане на младите хора, на младите семейства в града и в областта. Имате ли, хайде да не е проблем, но имате ли притеснения относно миграцията на млади хора от Кърджали?

Никола Чанев: Разбира се, тук може би първоначалният израз, който използвахте – проблем, е по-точният. Миграцията от град Кърджали към вътрешността на страната донякъде, но основно към чужбина, е много голяма. Основните причини са икономически. Наш приоритет е покачване на доходите на населението. Реално работим в тази насока, правим срещи с бизнеса. Това, което получаваме от него като обратна информация, е че липсват квалифицирани кадри за определени типове производство и в тази насока сме предприели съответни действия. Наскоро под егидата на областния управител се сключи една договореност между училищата по електроника и по електротехника и една от най-големите фирми в град Кърджали, която е с чуждестранна собственост за обучение на кадри, които заводът да може да използва в собственото си производство и съответно сключване на договори за стипендии, за по-високи заплати.

Водещ: Задържането на младите хора е основно предизвикателство не само за вашата област, разбира се, но за съжаление и вие не правите изключение от тази тенденция. Сега обаче на дневен ред и като национална политика е привличането на деца в училищната система, тъй като през последните години стана ясно, че една голяма част от децата отпадат или пък въобще не влизат в училище. Работи ли се и в тази насока в област Кърджали?

Никола Чанев: Днес е денят, в който извършихме една среща на този междуинституционален механизъм, който беше създаден от правителството и от Министерството на образованието, на неговите представители в Кърджали. Тя беше извършена съвместно с господин Гроздан Колев, началник на Инспектората по образование в град Кърджали. Чухме проблемите, въпреки че самата работа започва сега. Това, което казах на участниците в срещата, е, че се надявам проблемът да стане тяхна лична кауза, защото всяко едно дете, което излезе от училище или което не влезе в училище, е бъдещ клиент на социалната система, на подпомагането на държавата. Ние трябва да се преборим с този проблем, ние трябва да защитим правата на тези деца да станат достойни граждани на нашата държава. Мисля, че срещата протече в един доста конструктивен дух. Тук искам да кажа, че и досега в тази посока е работено, но единствено от служителите на образователното министерство. Смятаме, че чрез новия механизъм ще можем да обхванем по-голяма група от такива деца, ще можем да работим по-ефективно с родителите им. В област Кърджали все пак този проблем е като че ли до някаква степен по-малък, тъй като за миналата година около 70 деца са напуснали сферата на образованието, което представлява по-малко от 0,5% от общия брой на учащите в областта.

Росица АНГЕЛОВА