Обновяват, почистват и озеленяват парка в свищовското село Ореш

снимка: ОП "Градини и паркове"

Велико Търново. Обновяват, почистват и озеленяват парка в свищовското село Ореш. В дейностите, които стартираха през миналата седмица се включиха представители на Кметството, Народно читалище „Филип Станиславов  – 1903“, децата от ДГ „Зорница“ и служители на общинската администрация, съобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Общината. От там уточняват, че проектът „Обновяване, почистване и озеленяване на парк в село Ореш, община Свищов“ се  финансиран по програма „Чиста околна среда“ на МОСВ  и ПУДООС. Общата стойност на дейностите е в размер на 9 982 лева. Те са насочени към повишаване на екологичната култура, опазване на околната среда и загрижеността към мястото, в което живеем. Това ще се постигне чрез реализиране на мерки, допринасящи за осигуряването на по-здравословна, красива жизнена среда и обновяването на облика на съществуваща паркова територия. Предвидено е и почистване, засаждане на паркова растителност и цветя, закупуване и монтиране на беседка, детско съоръжение, ударопоглъщаща каучукова настилка, кошчета за разделно събиране на отпадъци и ремонтиране съществуващи люлки и пейки. По този начин ще се допринесе за създаване и възстановяване на зони за отдих и игри в парка като бъдат изградени приветливи места за отдих, отмора и игри, както за възрастни, така за млади хора и деца.

След като предварително бе извършено почистване на парка – санитарна сеч, отстраняване на растителни и битови отпадъци, стартираха и дейностите по залесяване с дървета и храсти. Доброволци се включиха в изкопаване на дупки, торене, засаждане и поливане.

През следващия месец предстоят и купуване и монтиране на беседка, пейки и кошчета за отпадъци, комбинирано детско съоръжение и засаждане на останалите дървета и храсти. Продължителността на проекта е 6 месеца.

Луиза ТРАНЧЕВА