Образователна кампания „За здрави бели дробове” се проведе в парк „Марно поле“ във Велико Търново по повод Световния ден без тютюнопушене

Велико Търново. Образователна кампания под мотото „За здрави бели дробове” се проведе в парк „Марно поле“ във Велико Търново по повод Световния ден без тютюнопушене – 31 май, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Инициативата се организира от РЗИ – Велико Търново, Община Велико Търново и ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ . Всеки желаещ гражданин имаше възможността да изследва дишането си чрез спирометрия. На място се раздаваха и здравно образователни материали и стикери на тема „вредата и алтернативите на тютюнопушенето“. Минувачите имаха възможност и да се включат в различни интерактивни игри. В парка бе обособен и благотворителен базар, на който се продаваха творбите на участниците в конкурса на тема „С аромат на кафе или чай, но без цигара“, който бе организиран от РЗИ – Велико Търново по повод Международния ден без тютюнев дим през месец ноември миналата година. Събраните средства ще бъдат дарени в полза на 18-годишната Никол Владкова, която страда от сарком на меките тъкани. Момичето е настанено в клиника в Истанбул, където провежда своето лечение.

Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюн. Той се инициира от Световната здравна организация (СЗО) и от 1987 г. се провежда в страните по целия свят. На този ден се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се призовава за ефективна политика за намаляване на нивата на потребление.

Фокусът на Световния ден без тютюнопушене през 2019 година е въздействието на тютюнопушенето върху здравето на белите дробове.

Надежда КРЪСТЕВА