Образователни занимания организира Регионален исторически музей – Габрово през месец май

Габрово. Образователни занимания организира Регионален исторически музей – Габрово и през месец май. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от музея. През целия месец ще се провеждат различни образователни ателиета за работа с деца и ученици. На 1 май 1876 г. е обявено Априлското въстание в Габровския край. По повод  143-та годишнина от това събитие и 176-та годишнина от рождението на войводата на габровската чета Цанко Дюстабанов музейните служители са подготвили презентация на тема „Цанко Дюстабанов и бунтовната 1876 година“. В нея ще бъде представен бойният път на четата и личността на нейния водач.

За по-малките музеят предлага приложно ателие „Аз, Буки…“, посветено на Празника на славянската писменост и култура. Децата ще имат възможност в рамките на един учебен час да се пренесат в отминалите времена, да опитат да изпишат с перо глаголически символи и да научат значението на непознати за тях стари думи.

Специално внимание е отредено и на най-емблематичното за Габрово събитие – Карнавала. В ателието „Маски горе“участниците ще могат да създадат своe неповторимо цветно домино и да се подготвят за най-веселия, пъстър и шумен градски празник.

Уроците ще се провеждат в сградата на Регионален исторически музей – Габрово – ул. „Николаевска“ 10. Необходимо е предварително записване на тел. 066 809 767. Цена на посетителския билет – 2 лв.

Освен трите тематични занимания, РИМ – Габрово предлага игра-пъзел „Открий съкровището“ в сградата на музея (ул. „Николаевска“ №10) и играта „Дечковото златно съкровище“ в музеен обект Дечкова къща (ул. „Опълченска“ № 8). За участие в игрите е необходимо предварително записване.

Надежда КРЪСТЕВА