Образователно-информационна АНТИСПИН кампания организират здравни експерти, младежи и доброволци във Велико Търново

София. В България 90% от заразените с ХИВ вече са откриваеми. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации „Заедно с теб“, във връзка със Световния ден за борба със СПИН – 1 декември. „Относно регистрираните случаи трябва да отговори Министерство на здравеопазването, респективно Центъра за заразни и паразитни изследвания. Това, което смятам, че е успех постигнат в България 90% от заразените с ХИВ вече са откриваеми. За разлика от преди 30 г., когато за първи път беше регистриран първия случай на ХИВ позитивен“, каза Георгиева. „В България настъпи паника, ужас, имаше неготовност на институциите. Вече почти всички, тоест 90% са откриваеми“, добави още тя. Георгиева уточни, че броят на заболелите със СПИН за съжаление се увеличава. „Затова трябва много да се работи в посока социално преносими заболявания, тоест с младите хора. И един друг аспект, на който искам да обърна много сериозно внимание“, посочи още председателят на Пациентски организации „Заедно с теб“. „Трябва да се работи в посока да не раждат инфектирани деца. Знаем че майка заразена с вируса по всяка вероятност ще роди такова дете. Трябва да се мисли много и да се работи в тази посока, поне деца да не се раждат инфектирани“, обясни още Пенка Георгиева. Виолета СИМЕОНОВА

Велико Търново. Образователно-информационна АНТИСПИН кампания за Деня на любовта и виното ще се проведе в старата столица. Основни организатори на проявите, които започват в 13.30 часа пред сградата на Община Велико Търново, са експертите от Регионалната здравна инспекция, предаде  репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Пред местната администрация доброволци ще раздават на гражданите валентинки, балони и информационни материали. Освен това на място ще има и мобилен кабинет за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН.

След това проявите се пренасят пред МДТ „Константин Кисимов”, където от 16.00 часа ще има благотворителен базар. В 19.00 часа в заведение „Клуб 7“ започват „Игри за влюбени“, а по същото време всеки, който проявява интерес може да участва в „Бързи срещи“ в „Сай -бар” – Велико Търново.

На 17-ти, от 10.00 часа, в Дневния център за възрастни хора във  Велико Търново ще има нтерактивна информационна акция „Митове и факти за алкохола и любовта“.

Организатори на проявите са  РЗИ – Велико Търново в партньорство с Община Велико Търново, Младежки дом – Велико Търново, Градски ученически парламент – Велико Търново, БМЧК – Велико Търново и ЦМТД „Амалипе“.

Луиза ТРАНЧЕВА