Образователно-информационна кампания за Европейския ден на здравословното хранене организират в Севлиево

Габрово. Образователно-информационна кампания за Европейския ден на здравословното хранене организират в Севлиево. Това съобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалната здравна инспекция в Габрово. От там припомнят, че 8 ноември се отбелязва като Ден за здравословно хранене и готвене от 2007 година по инициатива на Европейската комисия и Европейската асоциация на професионалните готвачи. Целта е да се повиши информираността на населението, особено сред подрастващите, за здравословното хранене и изграждането на здравословни хранителни навици от най- ранна детска възраст.

В тази връзка днес ученици от три севлиевски  училища презентират основните препоръки за здравословен начин на живот. Освен това децата и малчуганите от начален курс ще представят по интересен начин и практически съвети за тяхното спазване.

От РЗИ – Габрово обобщават, че здравословното хранене е балансирано и включва прием на храни от всички групи – зърнени; зеленчуци и плодове; млечни продукти и месо, риба, яйца боб, леща, ядки. Експертите съветват да избягваме мазнините и захарните изделия, но не ги отхвърлят категорично от ежедневното меню. Според тях здравословното хранене, когато е съчетано с редовни физически упражнения, ни гарантират отлично здраве и активно дълголетие. Неправилното хранене може да доведе до понижен имунитет и редица заболявания, като например затлъстяването, особено при децата със сериозни социални и психологически измерения, което засяга почти всички възрастови и социално-икономически групи.

Луиза ТРАНЧЕВА