Обсерваторията във Варна организира наблюдение на планетата Меркурий, която ще премине през диска на слънцето на 11 ноември

Обсерваторията във Варна организира наблюдение на планетата Меркурий, която ще премине през диска на слънцето на 11 ноември. Това каза в интервю за Радио „Фокус“- Варна Свежина Димитрова, директор на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. Явлението се наблюдава, когато планетата Меркурий е между земята и слънцето, но в същото време е достатъчно близо до равнината на земната орбита. Ако тези две условия са изпълнени, Меркурий се проектира върху слънчевия диск и това явление се нарича пасаж. За едно столетие се наблюдават средно по 13 транзита на Меркурий пред слънчевия диск.

„Това е много рядко и интересно явление. Пълната фаза няма да бъде видима от България, но ще можем да наблюдаваме част от това преминаване на Меркурий през слънчевия диск“, заяви Свежина Димитрова. Тя припомни, че наблюдението трябва да бъде осъществено със специални уреди, тъй като не е безопасно. „Необходими са увеличителни прибори – телескоп или бинокъл, които да бъдат със специални филтри и проекция, за да не увредят очите“, каза още Свежина Димитрова. При ясно врече обсерваторията ще организира наблюдение на явлението.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА