Обсъждане на Проекта на програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Община Пловдив ще се проведе утре

Трафик Пловдив

Пловдив. Големият дебат и обществено обсъждане на Проекта на програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Община Пловдив ще се проведе утре. Това съобщиха за Радио „Фокус”- Пловдив от общината. Обсъждането е от 12 часа в Дома на културата „Борис Христов“. В програмата са включени краткосрочни  и средносрочни мерки за изпълнение за периода до 2021 година. До 31 декември 2018-та Общината трябва да разработи методика за въвеждане на зона с ниски емисии на територията на Пловдив. Целта е намаляване на замърсяването на атмосферния въздух. Трябва да бъде разработен също така и списък с отоплителни уреди, отговарящи на действащите Евро стандарти. Използването на по-ефективни отоплителни уреди трябва да намали замърсяването на атмосферния въздух в Пловдив. Срокът, определен за дейности по тази мярка, е краят на 2019-та година.
До края на 2021-ва година се препоръчва въвеждане на ограничения за движението на лични автомобили в Централна градска част при неблагоприятни метеорологични условия и завишена концентрация на фини прахови частици 10 или NO2. Задачата е недопускане на допълнително замърсяване на въздуха в дните с неблагоприятни метеорологични условия.
Това са само част от предложените мерки.