Обществена поръчка за купуване на три електробуса обяви Община Велико Търново

Велико Търново. Обществена поръчка за купуване на три електробуса обяви Община Велико Търново. Заложените средства са в размер на 1,6 млн. лв.,  съобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от пресцентъра на местната администрация. Новата линия, която ще се обслужва от икономичните превозни средства, ще е № 100. Тя ще е с туристически маршрут и бе одобрена през лятото на миналата година от местния парламент като част от изпълнението на проекта за интегрирания градски транспорт на Община Велико Търново.
Началната точка ще е Сержантското училище, където ще има буферен паркинг, а крайната – гара Трапезица. Електробусите ще преминават покрай пл. „Велчова завера”, музей „Възраждане и Учредително събрание”, Археологическия музей, пл. „Цар Асен I”, Царевец, църквата „Св. 40 мъченици” и Владишкия мост.

Идеята на проекта е да се намалят емисиите вредни газове в атмосферата, което ще помогне и за подобряване на качеството на въздуха в Търново.

Възложител е общинското дружество „Организация на движението, паркинги и гаражи” като партньор на Общината. Заложените в поръчката средства са без ДДС и са за доставката и гаранционното поддържане на електробусите, които ще са с между 50 и 60 места. Според техническите спецификации трябва да гарантират пробег с едно зареждане от минимум 250 км в условията на трафик. Зарядна станция ще бъде поставена в района на Сержантското училище.

Луиза ТРАНЧЕВА