Общината организира богата програма за отбелязването на Деня на българския спорт

Снимка: Община Бургас

БургасЕжегодно Община Бургас организира различни спортни мероприятия, с които да отбележи 17 май – Ден на българския спорт. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Тази година програмата съвпада с откриването на редица спортни инициативи. На пл. „Тройката“ ще се проведе мащабен празник на здравето и спорта – SPORT FEST! Идеята на SPORT FEST е да представи различни възможности за спорт и да насочи посетителите към най-правилния за тях. Подготвена е програма, включваща демонстрации и игри по шахмат, фехтовални дуели, сърф и яхт тренажор, голф тренажор, уроци по акробатика, йога, демонстрации на бойни спортове, тенис, баскетбол, канадска борба, стрийт фитнес и много други, в които всеки може да се включи и да печели награди. Част от програмата е турнир от националния шампионат по стрийт фитнес с подкрепата на легендата Йордан Йовчев. В SPORT FEST ще се представят много изложители със здравословни и био продукти, хранителни добавки и напитки, спортни стоки, ефикасни техники и услуги, замерване на здравни показатели. На www.sportfest.bg и FB страницата Festivali.bg може да следите програмата по дни и да научите повече за събитието. SPORT FEST има и благотворителен характер, като съвместно с Holiday Heroes ще се проведат много интересни демонстрации, в които всеки е поканен да се включи от днес до 20 май.
До 24 май в акваторията на Бургаския залив ще се проведе най-значимото спортно събитие, заложено в календара на Община Бургас за 2018 година – Европейско първенство по ветроходство на олимпийския клас 470, със съорганизатор Яхт клуб „Порт Бургас“. В надпреварата ще вземат участие повече от 200 състезатели от около 30 държави. Всички олимпийци, които се готвят за следващите Летни игри в Токио, ще бъдат в Бургас. Една от най-изявените състезателки е Хана Майлс, олимпийска шампионка от Рио и сребърна от Лондон. Тук ще бъдат бронзовите медалисти от Рио. Официалното откриване на първенството на 17 май от 19.00 часа на открита сцена „Охлюва“.
На 19 май и 20 май BowHunting Bulgaria, съвместно с Община Бургас, „Българска федерация по стрелба с лък“, СК „Габарит“ и спортен клуб „Белите Акули“ от гр. Бургас, ще проведат „Втори Турнир по Стрелба с Лък за Купата на кмета на град Бургас“. Състезанието ще се проведе на футболния стадион в квартал „Ветрен“ с начало 9.00 часа. Над петдесет стрелци и 15 клуба от градовете София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Разград и Варна ще мерят сили в стиловете „Компаунд“, „Рекърв“ и „Традиционен Лъс с поставка и без поставка“. Представители на града домакин са Данаил Грозев, Антон Чиликов, Страхил Стоянов, Никола Гърненков и Стефан Славов. Зрителите ще имат възможноста да се насладят на майсторска стрелба от дистанция 50 метра и 70 метра, с лъкове, изработени по стари традиции, до лъкове, направени с най-модерните материали и технологии. Класиралите се участници ще бъдат официално наградени на 20 май от 14.00 часа.