Община Бургас идентифицира първоначални 5 терена, върху които могат да се изградят етажни паркинги

Снимка: Община Бургас

Бургас. В продължение на десет години Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили. Въпреки това проблемът с паркирането в най-силно урбанизираните територии на града продължава да е актуален. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Затова Община Бургас идентифицира на този етап 5 подходящи терена, върху които в близко бъдеще да се реализират етажни паркинги:
– Първият се намира в един от най-урбанизираните градски жилищни комплекси – „Възраждане“, по ул. „Македония“. В един подземен и шест надземни етажа там може да се осигури паркиране на около 100 автомобила. Общинските експерти вече изготвиха визуализация с обемно решение спрямо размерите на терена, която показва как би изглеждал един етажен паркинг на това място.
– Вторият е в Централна градска част, при улиците „Самуил“ – „Фотев“ – „Шейново“. Теренът не е голям, но там може да се изгради двуетажен паркинг за 60 автомобила.
– Третият терен е в к-с „Братя Миладинови“, на бул. „Демокрация“ – неизползваема от години площадка пред сграда на Медицинския колеж. Там може да се построи пететажен паркинг за 220 автомобила.
– Четвъртият терен е в к-с „Лазур“, северно от „Пиргос“. Там може да се направи 5-6 етажен паркинг с 250 места.
– Петият подходящ терен е в к-с „Зорница“, точно до подлеза на ул. „Янко Андонов“. Там може да се изгради 5-6 етажен паркинг за 400 автомобила, който да се ползва и от жители на съседния к-с „Изгрев“, разположен от другата страна на пътя.
Както във всяко свое сериозно и с голяма обществена значимост начинание, Община Бургас отново иска да узнае мнението на гражданите. „Подкрепяте ли генерално идеята за изграждане на етажни паркинги на тези и на други места в града? Според вас по какъв начин трябва да функционират те? Със своите отговори много ще помогнете за дооформяне на концепцията, за да може оттук-нататък Общината да започне активно да проектира и да търси финансиране за реализацията на такива съоръжения. За целта попълнете прикачената под новината АНКЕТА и я изпратете на следния електронен адрес: office@transportburgas.bg. Желателно е да добавите своето име и адрес“, посочиха от Общината.