Община Бургас реализира нова маркировка, която да улеснява достъпа на хора с увреждания до обществени места

Бургас. В навечерието на активния летен туристически сезон Община Бургас реализирана поредната мярка, която ще е в помощ на хората в неравностойно положение да имат достъп до знакови места в града. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

В морската градина вече са обозначени два маршрута, осигуряващи лесно и безопасно придвижване на хора с намалена подвижност. Те са маркирани с международния знак за хора с увреждания и стрелка, която указва посоката към даден обект. Единият маршрут указва най-удобния път до КЦ „Морско казино“, Моста и Магазия 1.

Вторият ще помага на хората с двигателни проблеми как да се придвижват от автобусната спирка на ул. „Константин Величков“ до плажната ивица, Фестивала на пясъчните фигури или крайбрежната алея към солниците.

Инициативата е своеобразно продължение на вече реализираните мерки осигуряване на достъп до пешеходните пространства и в интегрирания градски транспорт.

Хората, които се придвижват на количка или пък страдат от намалено зрение, често изпитват затруднения, когато са на непознато място. Затова в изискванията към оформянето на обществени пространства е предвидено да се поставя международният знак за хора с увреждания. Индикацията се поставя по продължението на достъпните маршрути, свързващи отделните елементи на градската среда.

Осигуряването на достъпна среда за всички е една от предпоставките за формирането на модерен, качествен и устойчив туристически продукт.