Община Бургас ще кандидатства за съфинансиране за създаването на Младежки международен център

Снимка: Радио "Фокус" - Бургас

Бургас. Община Бургас ще кандидатства за съфинансиране за създаването на Младежки международен център. Това стана ясно на редовното заседание на Общинския съвет, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Съветниците дадоха своето съгласие Общината да кандидатства с проектно предложение „Създаване на Младежки международен център Бургас“ по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, съфинансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономически пространство. Община Бургас е възложила изготвянето на инвестиционен технически проект за изграждането на центъра, а мястото, на което се предвижда да бъде открит, не намира в зона „А“ на жилищен комплекс „Меден рудник“. Предложението за изграждане на Младежки международен център бе прието с 49 гласа „за“.

По време на дебата зам.-кметът Йорданка Ананиева изясни необходимостта от създаване на подобен център в града. „Това е един проект, който е обявен за конкурентен подбор, ще се конкурираме с всички областни градове, кандидатствали по тази програма. Той е нужен на града, нужен е на „Меден рудник“, защото ще даде на много млади хора възможност на много млади хора да имат различни школи и да извършват различни полезни дейности. Проектът е с продължителност 42 месеца. Първо трябва да го построим, след което програмата финансира и дейността на центъра в продължение на 2 години. Тогава ще вземем решение по какъв начин ще бъде управляван. Изискването на програмата е той да отговаря на всички изисквания на Съвета на Европа. там ще има и най-малко 35 места за настаняване, ние сме заложили 38″, отбеляза Йорданка Ананиева.

Според кмета Димитър Николов дейностите, които ще бъдат извършвани в новия център, ще надградят тези в настоящия Младежки културен център. „В момента в ж.к. „Меден рудник“ тази дейност извършват само читалищата, което не е достатъчно, имайки предвид големия интерес от страна на младите хора“, отбеляза кметът Димитър Николов.

От входираната докладна записка, свързана с този проект, става ясно, че основната цел на проекта е да се подобри качеството на живот на младежите на територията на община Бургас, включително и тези в риск и неравностойно положение, чрез изграждането на международен младежки център, покриващ високи стандарти на Съвета на Европа за младежка работа и предоставящ качествени, разнообразни и комплексни услуги за младежкия сектор. Идеята е центърът да послужи за реализирането на различни дейности, насочени към младежите – обучения, професионални курсове, доброволчески инициативи, партньорство между младежи и възрастни, информационни събития. Освен това да бъдат сформирани академии по интереси – пеене, музикални инструменти, модерно изкуство, литература, танци, роботика, кино и театрално изкуство, фотография, кулинария. Предвидено е също така там да се извършват дейности, насочени към реинтеграцията на отпадналите или в риск от отпадане от образователната система ученици.

Общински съвет – Бургас дава съгласие Община Бургас да осигури съфинансиране по проекта в размер на 1 025 230 лева от бюджета за 2020 и 2021 година. Съгласно проекта бе одобрено споразумение за партньорство между Община Бургас и Община Рейкявик.

Мария ПОПЧЕВА