Община Велико Търново осигурява 73 000 лева за инвитро подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми

Снимка: Община Велико Търново

Велико Търново. 73 000 лева е стартовият бюджет за програмата за асистирана репродукция, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Към сумата влизат и преходните остатъци от предишните две години. Приемът на документи за включване в програмата започва от 14 февруари, като ще продължи до 16 март включително.

Фонд „Ин Витро” осигурява целева помощ за семейства с репродуктивни проблеми. Всяка двойка може да кандидатства за еднократна финансова подкрепа в размер до 2000 лева. С тези средства се подпомагат изследвания, процедури и лечение на стерилитет.
Желаещите могат да получат необходимите документи за кандидатстване в Центъра за услуги и информация, който се намира на партера в сградата на Община Велико Търново, или да ги намерят на адрес:

www.veliko-tarnovo.bg/bg/zdraveopazvane/obshinska-programa-za-asistirana-reprodukciya.
Документите трябва да бъдат депозирани в центъра за услуги и информация. Кандидатурите ще бъдат обработени от специална комисия, в която участват лекари, акушер-гинеколози и юристи.

Програмата за асистирана репродукция е създадена през 2011 г., като заделените средства са 30 000 лева. По инициатива на кмета Даниел Панов бюджетът за фонд „Ин Витро” е увеличен и през всяка от последните осем години е в размер на най-малко 70 000 лева.

Над 140 семейства са подпомогнати от началото на програмата за асистирана репродукция, част от които – над два пъти. Близо 60 са новородените бебета, чиито родители са били включени в инициативата.