Община Видин отново се включи в Европейската седмица на мобилността

Снимка: Община Видин

Община Видин отново се включи в Европейската седмица на мобилността, съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от общината.  Кампанията се провежда в периода 16-22 септември и е на тема „Безопасно ходене и колоездене“, под мотото „Върви с нас“. За втора поредна година Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ и детска градина „Детелина“ се включиха в инициативата с различни игри, които насърчават децата да се придвижват с алтернативни превозни средства, така че да пазят чиста околната среда.

Директорът Бисерка Каменова, заедно с учителите бяха организирали интересни мероприятия в двора на училището за учениците от 1 до 7 клас. Целта бе да се научат правилата за безопасно придвижване. Участниците в игрите трябваше да спазват знаците за движение по пътя чрез майсторско управление на велосипеди, тротинетки и триколки.

Подходящи занимания в рамките на кампанията бяха подготвили за своите възпитаници директорът на ДГ „Детелина“ – Анна Маринова и педагогическият колектив. Малчуганите от втора до четвърта група отговаряха на въпроси от забавната викторина „Всезнайко“, свързани с цветовете на светофарите, пешеходната пътека, пътните знаци и др. В ситуативната игра „Спазвай правилата“ имаше импровизирано кръстовище, където децата трябваше да преминат по безопасен начин, а в играта „Къде отвеждат стъпките“ те се озоваха в лабиринт, спазвайки посоката и правилата, като в края му имаше скрита изненада за най-добрите.

Основната цел на кампанията е да бъде отправено послание за по-добър живот в градската среда чрез придвижване по устойчив начин с минимално използване на автомобили.