Община Свищов адекватно отговори на усложнената зимна обстановка и очакванията на своите жители

Велико Търново. Община Свищов адекватно отговори на усложнената зимна обстановка и очакванията на своите жители. Това стана ясно по време на нарочна пресконференция, която се проведе в крайдунавския град, съобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от местната администрация. На срещата кметът Генчо Генчев благодари на всички, които по един или друг начин са помогнали за справяне с усложнената зимна обстановка в края на миналата седмица.

„Денонощно работиха 9 специализирани машини и ситуацията на територията на град Свищов и населените места беше овладяна. Още преди обилния снеговалеж бяхме провели среща с Районното управление на полицията, с Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, с местния ръководител на електроразпределителното дружество Антон Антонов, и началника на Район Свищов към ВиК „Йовковци“ Румен Линев, с които начертахме ясни и точни правила как да действаме при кризисна ситуация. Мисля, че това оказа изключително добър ефект върху организацията на почистването и отстраняванеро на авариите, които на бяха никак малко“, обясни кметът.

По време на обилния снеговалеж много от населените места в общината останаха без ток за повече от 48 часа. Имаше паднали довеждащи електропроводи, изпокъсани жици и това създаде затруднения както по отношение на електрозахранването, така и след това – във водоподаването, заради спирането на помпите в населените места.

„С изключение на две населени места всички останали помпи минаха на авариен режим и продължиха своята работа, след като бяха захранени чрез наличните аварийни агрегати. Изцяло си координирахме действията с ЕНЕРГО-ПРО и съдействахме на енергоразпределителното дружество с един челен товарач и един високо проходим трактор с гребло, които проправяха пътя към местата, където имаше налична авария“, допълни Генчев.

Той припомни и, че ситуацията беше най-тежка в село Ореш, където токът беше пуснат на третия ден, както и в селата Българско сливово, Драгомирово, Овча могила, и Морава, където електрозахранването беше възстановено на втория ден.

Генчо Генчев сподели, че Общината е имала много добра координация с Областното пътно управление и фирмата поддържащата републиканския участък. Въпреки навяванията и обилния снеговалеж на двата критични участъка при селата Козловец и Совата, за по-малко от 6 часа пътят е бил отворен и е имало възможност за преминаване на леки автомобили при зимни условия. По двата лота са били организирани общо пет машини, с които своевременно е изчистен пътят и не е позволено затварянето му за дълго време. През нощта на обилния снеговалеж е помогнато на общо 14 автомобила с пътници. Освен това е оказана помощ на 25 човека при извеждането им от труднопроходимите пътища на територията на селата Козловец и Совата. В Совата положението е било най-критично, тъй като там е бил заседнал пътнически автобус и 4 автомобила.

С МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ е била създадена необходимата организация и лечебното заведение е имало готовност в едно от свободните отделения да приема бедстващи и пострадали хора. Всички пациенти, които са били на хемодиализа, са пристигнали навреме в болничното заведение. Кметът уточни, че адекватната реакция при усложнената зимна обстановка е благодарение на добрата координация на общинското ръководство и всички служби, от които е зависело това.

„В град Свищов заедно със РС „ПБЗН“ отстранявахме паднали дървета, оказаха ни съдействие и органите на полицията, които обезопасяваха местата, където беше необходимо временно затваряне на пътните участъци, за да можем хубаво да почистим. Тук е мястото да благодаря на ръководителя на електроразпределителното дружество на местно ниво Антон Антонов и трите екипа, които работиха повече от 72 часа на терен, за да могат да възстановят ел. захранването. Благодаря и на служителите на ОП „Чистота Свищов“, и на земеделските кооперации в селата Царевец – в лицето на Ганчо Ламбев, в Ореш – Иван Караджов и в Хаджидимитрово – Бисер Борисов, които за пореден път показаха съпричастност към усложнената обстановка на територията на община Свищов. Искам да благодаря за изключителното съдействие от страна на водачите на МПС-та и на търговците. Тази година те старателно почистиха снега пред жилищата си и пред търговските си обекти, паркираха така, че да не пречат на работата на почистващите машини, като по този начин улесняваха и съдействаха за бързото справяне със снежната обстановка. Процесът на почистване е взаимен и се убедихме, че когато с общи усилия си помагаме, добрият резултат е налице“, каза в заключение кметът на Свищов.