Община Свищов подкрепя „червения“ вариант за АМ Велико Търново – Русе, който преминава западно от Полски Тръмбеш

Община Свищов подкрепя „червения“ вариант за АМ Велико Търново – Русе, който преминава западно от Полски Тръмбеш. Това съобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов. Крайдунавската администрация ще се включи в обществено обсъждане на Доклада за Оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение за автомагистралата Русе – Велико Търново. Повече по темата, прочетете в интервюто.

 

 

Фокус: Д-р Кирилов, от днес стартират обществените обсъждания за изграждането на автомагистрала между Русе и Велико Търново. Община Свищов е пряко засегната от този въпрос, дали Вие ще се включите в срещите и кои от трите варианта за трасето подкрепяте?

Д-р Кристиян Кирилов: Община Свищов и лично аз, като председател на Общинския съвет, ще вземе участие в тези обществени обсъждания. Ние ще се включим в срещата в град Полски Тръмбеш, които ще се проведат утре от 10.00 часа. Всички  жители на община Свищов и специално Общинския съвет в града, сме пряко заинтересувани от бъдещото трасе на магистралата. Ние, като представители на по-голямата част от свищовските избиратели,  категорично заставаме зад вариант, при който трасето преминава от западната страна на град Полски Тръмбеш.  В тази връзка Общинския съвет подготви и една специална декларация, подписана единодушно от всички негови членове. С нея ние ще заявим категоричната си позиция да бъде избран т.нар. „червен“ или „комбинирания“ вариант за преминаване на трасето. Това е задължително едно от условия Свищов да има пряка връзка , бърз път, към останалите големи населени места в региона – Търново и Русе, защото  така или иначе всички наши съграждани пътуват към тези големи областни градове. Второ самата инфраструктура на нашия град е малко по-специфична и ние оставаме някак изолирани от главните пътни артерии и построяването на тази магистрала ще ни даде бърз достъп до по-големите пътни артерии. Това е много важно и за самата икономика а нашия регион. На нашата територия функционира и ферибот между Свищов и Зимнич, който също е една от причините да бъде изградено такова трасе , което да е близо до нашия град, за да бъдем и ние по-мобилни.

Фокус: А на местно ниво дали са провеждани някакви обсъждания или това се е случило само в Общинския съвет, тъй като вашата основна функция е да защитите мнението на гражданите?

Д-р Кристиян Кирилов: Цялото свищовско общество ни е делегирало права като общински съветници да вземем отношение към изграждането на тази магистрала и да настояваме тя да преминава от западната страна на Полски Тръмбеш, поради всички причини, които вече изброих.

Фокус: Това е най-оптималния вариант за Свищов?

Д-р Кристиян Кирилов:  Разбира се, ние ще имаме една връзка, на около 30-40 км, а не другият вариант – „синия“, който е преди Бяла. При него за нас се обезсмисля изграждането на новата магистрала.

Фокус: В началото на месеца в Свищов се появи нов проблем, който засяга пряко всички граждани. Става въпрос за това, че Общинския приют за кучета трябва да бъде преместен от досегашното си място и срокът за това е 1-ви декември. Има ли вече някакво становище и решение на този проблем? Какво ще се случи с институцията, предстои ли закриване?

Д-р Кристиян Кирилов:  На 1-ви ноември получихме предизвестие за прекратяване на отношенията, едностранно, от страна на завода, който стопанисва помещението. С него те ни уведомиха, че прекратяват договора на Приюта. Съответно, ние веднага уведомихме Агенцията  по безопасност на храните. Техни представители от Отдел „Хуманно отношение към животните“, както и от Отдела по здравеопазване посетиха нашия град. Предложихме им да видят къде евентуално ще бъде бъдещият приют. И с тяхно одобрение вече започваме процедурите по промяна предназначението на сградите, техните ремонти. Това са неща, които ще отнемат няколко месеца, но ние ще се справим с проблема.

Фокус: Какво ще се случи с животните,  докато стане готова новата сграда?

Д-р Кристиян Кирилов:  Животните, които бяха в приюта са осиновени. В момента в него няма нито едно куче. От днес започва и преместване на съоръженията, които са наша собственост. Те ще се съхраняват  в склад и след изграждането на новия приют, ще уведомим законовите органи, ще подновим лиценза и ще продължим дейността си. Но така или иначе в периода от 1-ви декември до момента на приемане на новия приют ще се извършват само кастрации в лицензирана амбулатория. Всъщност няма да бъде преустановена работата по овладяване популацията на бездомните животни.

Фокус: Къде ще се намира новият приют?

Д-р Кристиян Кирилов:  Нека да започне процедурата. Ще бъде на общински терен, отдалечен от жилищни и производствени сгради. Мястото е подходящо и одобрено от инспекторите от БАБХ.

Фокус:   Друг наболял проблем , не само в Свищов, но и в много населени места в страната, е сформирането на такса „Смет“. Ще има ли повишение в досегашните стойности през 2018 година?

Д-р Кристиян Кирилов:  Категорично, повишаване на такса „Смет“ през 2018 година, няма да има. Направени са нови разчети, преразгледани са разходите и приоритетите. За момента се запазват тазгодишните , действащите към момента, такси и цени. За догодина няма да има повишаване, въпреки разходите, които се увеличават – за извозването на боклука, депонирането му в Санадиново. Това са разходи, които ние сме длъжни да заплащаме. В момента изграждаме претоварна станция, с което да се облекчи дейността за бъдеще, за да сме по-функционални и практични и да нямаме повишение на цените.

Фокус:  Това означава ли, че общината ще отдели повече средства?

Д-р Кристиян Кирилов:  Предвидени са средства за изграждане на тази претоварна станция. Строителството й дори вече започна. Надяваме се, дано и времето ни позволи, да я изградим по-бързо и да можем там да хвърляме боклуците, за да возим по-малко отпадъци в Санадиново, за да не ни е толкова скъпо.

Фокус:  Да приключим с нещо положително. Преди броени дни  Свищов получи приз от Асоциацията на Дунавските общини. За какво се връчва наградата и какво означава тя за Вас?

Д-р Кристиян Кирилов:   През настоящата година се навършват 25 години от учредяването на Асоциацията на Дунавските общини. Благодарим на Красимир Кръстев, който е бил кмет към тогавашния момент, че е бил наистина един от учредителите. Ние отново сме едни от първите. През годините, а и в момента, се работи доста активно. За нас тази награда е наистина едно удовлетворение от свършената работа. Смятаме и за напред да сме активни и полезни със своите умения. Ще продължим да показваме положителните си страни от членството. В началото членовете са били 8 общини, а сега са към 30, което значи , че се развиваме в положителна посока и чрез съвместното си общуване черпим добри практики, с които да сме полезни на нашите съграждани.

Фокус: Вие сте наградени, защото сте една от основателките и за добрите си практики през годините?

Д-р Кристиян Кирилов: Точно така! Г-н Генчев, кметът, е член и на Управителния съвет, което представя нашето участие на необходимото ниво.

Луиза ТРАНЧЕВА