Община Смолян удължава до 31 март т.г. срока за подаване на заявления по проекта за подмяна на горивната база

Снимка: Община Смолян

Община Смолян удължава до 31 март т.г. срока за подаване на заявления по проекта „ Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Смолян“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020. Това съобщиха от пресцентъра на община Смолян. Наблюдава се изключителен интерес на смолянчани към проекта, опашките пред Деловодството не спираха особено в края на 2019 г., когато беше последният срок. Към 31 декември миналата година подадените заявления са 1548. За да могат всички желаещи да ползват програмата , община Смолян удължава срока до 31 март т.г.

На 1 юли миналата година в МОСВ кметът Николай Мелемов подписа договор за безвъзмездна финансова помощ с министъра на околната среда и водите Нено Димов по проекта за подмяна на горивната база. Стойността му е 9 604 317,86 лв.

Смолян е сред първите общини в България, подписали договор за безвъзмездно финансиране и от 1 октомври започнаха дейностите от първия етап по проекта. Той е задължителен и без него не може да се премине директно към смяна на горивната база. Община Смолян очаква съдействие от гражданите по време на проучванията и обследванията, за да премине по- бързо тази фаза. Защитили сме висок бюджет, надяваме се в голяма степен да решим проблема със замърсяването на въздуха в града през зимата. С подписването на договора процесът по смяна на горивната база става необратим, коментира кметът Мелемов.

Няма ограничение за подаване на заявления. Всички, които желаят могат да се включат в програмата. Изискванията са към момента хората да се отопляват на твърдо гориво и да имат желание да подменят своите отоплителни уреди с алтернативни – ток, пелети, газ и др. Условието е три години да ползват подменената горивна база, за да се постигне целта на програмата, а именно да се подобри качеството на атмосферния въздух.

Припомняме, че заявлението за участие и всички изискуеми документи се попълват и подават от собственика на жилището. Документите могат да бъдат подадени в деловодството на община Смолян или чрез електронно сканирани документи в PDF формат на e-mail: merki.smolyan@gmail.com. Образците могат да се свалят от сайта на община Смолян на адрес: http://www.smolyan.bg/bg/menu/fl/89