Община Чепеларе получава финансиране с постановление на Министерски съвет в размер на 590 366 лв. 

Община Чепеларе получава финансиране с постановление на Министерски съвет в размер на 590 366 лв.  Това съобщиха от пресцентъра на община Чепеларе. През изминалото лято в следствие на поройните дъждове бяха засегнати изключително сериозно пътища и подпорни стени, появиха се свлачища и срутища. С постановление на Министерски съвет от 24.04.2019 година Правителството одобри допълнителни разходи/трансфери от резерва за 2019 г. за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. Одобрените средства са за превантивни дейности, възстановяване на разходи за проведени спасителни и неотложни работи при овладяване на бедствени положения и за възстановяване на инфраструктурни обекти.

На Община Чепеларе са отпуснати средства в общ размер на 590 366 лв. като  369 000  лв. са отпуснати за стартиране на работния проект за подпорната стена на пътя, водещ към село Забърдо и Природната забележителност Чудните мостове. През изминалото лято пътят беше затварян на 3 пъти, поради опасност от свличане на земна маса, така достъпът до селото и природния феномен беше ограничен. Общата стойност на проекта е на стойност 740 000 лв.

154 366 лв. е сумата необходима за укрепване на пропадналия път, водещ до две села в Общината – Острица и Лилеково. Пътят бе компрометиран при обилните валежи през юни месец на изминалата 2018 година. Към момента пътното платно е с широчина колкото една лека кола, преминаването на пожарна кола до двете села е невъзможно, с което се застрашава животът на жителите.

Сумата за аварийните дейности при обилния снеговалеж на 26 февруари т.г. възлизат на стойност 67 000 лв. Така Община Чепеларе ще може да изплати задълженията си към екипите, включили се в разчистването на снежните преспи и падналите дървета.

В края на миналата година, общината получи средства за щетите от бедствието през лятото на 2018 година в размер на 95 хил. лв. за аварийни дейности. Стартирането на зимния сезон на ски-зона Мечи чал бе възможно благодарение на възстановените средства в размер на над 100 хил. лв. за отстраняване на щетите върху горски път, преминаващ през туристическата писта на „Мечи чал“.