Общинските съветници във Велико Търново изслушаха доводи „за“ и „против“ скейтбордната площадка и игрището за баскетбол в кв. „Колю Фичето“

Велико Търново. Общинските съветници във Велико Търново изслушаха доводи „за“ и „против“ скейтбордната площадка и игрището за баскетбол в кв. „Колю Фичето“. Заседанието на местния парламент започна с изказвания от граждани, които защитават различните тези, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Делян Генчев, който е живущ в жилищния блок на ул. „Илия Янулов“ 3, подчерта, че площадката е изградена незаконно. По думите му според наредбата тя трябва да е на отстояние минимум 500 метра от жилищните кооперации, а тя е на едва 6 метра.  За изграждането на скейтбордните рампи няма декларации за съответствие, нито пък сертификати за вложените материали. „Невъобразимия шум от площадката, който е над допустимите норми, измерени от РЗИ, причинява дискомфорт и непрекъснат психически тормоз на живущите до нея. Той започва от 9 часа сутринта и продължава до 10 часа вечерта. Великотърновски административен съд указа на РЗИ да изпълни задълженията си по закон като спре от експлоатация този обект неотговарящ на нормативните изисквания“, посочи Генчев. Той заяви, че към момента живущите нямат намерение да  сезират МРРБ, нито пък контролиращия европейски орган. „Не желаем Общината да връща или плаща някакви пари по тази програма. Ние не сме против  спорта, нито против децата, нито против спортуването на децата, а против поставянето на спортна площадка, със спортни съоръжения, между два жилищни блока, в разрез с всички нормативни изисквания. Искаме да преместите на подходящо за целта място това спортно съоръжение, както и да ни върнете старото, зелено, тихо и спокойно междублоково пространство – такова, каквото беше, и такова, каквото ни го отнехте преди 4 години“, посочи Делян Генчев.

„За“ запазването на спортната площадка мнение изказа Галин Ненов, който е един от потребителите на съоръжението. Той съобщи, че в защита на игрището са се обявили 420 лица, които са събрали подписка. „ Ние сме група от около 200 човека, които играем баскетбол по едно или друго време на тази спортна площадка. В подписката, която събрахме в рамките на 2-3 дни, се включиха дори и живущи в региона. Това е единственото по рода си такова спортно съоръжение в града. Към настоящия момент баскетбол не може да се играе в училищата, защото те се заключва. Достъпът до тях е ограничен и освен тази площадка, няма друго място, където може да се играе баскетбол. В други по-малки градове от нашия, като Лясковец, Горна Оряховица, Дряново и Трявна има такива съоръжения, които са отворени“, посочи Ненов. Той заяви, че площадка е изградена по модерен начин. Тя е обезшумена, с мека настилка, която поглъща всякакъв шум. „Премахването на тази спортна площадка или спирането и от експлоатация би довело до абсолютната липса на такава площадка за практикуване на  тези видове спорт от децата, както за увеличаване на броя на инцидентите с деца. В последните 4-5 дни няколко деца са се опитали да прескочат оградите, за да играят там. Освен това това би довело до негативен имидж на Община Велико Търново и финансови загуби“, заяви Галин Ненов.

Спортната площадка на ул. „Илия Янулов“ 3 бе изградена през 2015 година по проект „Велико Търново – зелена и достъпна Балканска столица на културния туризъм“ по ОП „Регионално развитие”. От както съществува площадката на няколко пъти е ставала жертва на вандалски прояви.

Надежда КРЪСТЕВА