Общинските училища в Асеновград посрещат 528 първолаци през новата учебна година, общо 5545 ученици влизат в класните стаи

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Асеновград. На 16-ти септември във всички училища на територията на Община Асеновград ще се открие новата учебна 2019/2020 година. Във всички 12 общински училища за първи път ще прекрачат училищния праг общо 528 деца, с три повече от миналата година. Това каза на пресконференция кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Най-много са първолаците в ОУ „Петко Каравелов“ – 103, следвани от ОУ „Никола Вапцаров“ – 71, и основните училища „Ангел Кънчев“ и „Христо Ботев“ съответно с 62 и 59 първокласници. „Първокласниците ще огласят училищните дворове и класни стаи и в училищата по селата Боянци, Мулдава, Златовръх и Тополово. По докладна записва на Общинска администрация, Общинският съвет подкрепи искането от Регионалното управление по образование (РУО) за общинско дофинансиране на маломерните паралелки за новата учебна година, които ще са общо 20 на брой. Става въпрос за допълнителен разход от Общинския бюджет, който да обезпечи това дофинансиране в размер на 38 000 лв. Маломерни паралелки ще има в училищата в кв. „Долни воден“, също в селата Мулдава, Златовръх и Тополово, както и една маломерна паралелка от 11 ученици 12-ти кла в хранително-вкусовия техникум „Св. Димитрий Солунски“ в Асеновград“, каза д-р Емил Караиванов.  За новата учебна година община Асеновград посреща общо 5545 ученици, 250 деца в подготвителни групи. Квалифицираните млади учители и тези с богат опит са общо 515, а бюджетите на училищата поемат обезпечаването на 136 души непедагогически персонал.
През новата учебна година най-много ученици ще има в СУ „Св. св. Кирил и Методий – 1017 и 16 деца в подготвителна група, в ОУ „Петко Каравелов“ – 701 ученици и 16 деца в подготвителна група, в СУ „Св. княз Борис Първи“ – 650 ученици и 11 деца в подготвителна група.
1886 ще бъдат децата в общинските детски градини в Асеновград през новата учебна година, а техните родители ще разчитат на 145 подготвени педагогически кадри и 132 души непедагогически персонал.
„Направил съм проверка по повод обезпечаване на детското хранене в детските заведения. Нямаме регистриран проблем, имаме актуални договори. Следим чрез периодични или внезапни проверки за качеството на детското хранене, което общината субсидира в сериозна степен години наред“, коментира Караиванов.
Кметът на Асеновград припомни, че една част от училищата и детските градини посрещат новата учебна година с изцяло обновени училищни дворове със спортни площадки за различни видове спорт, заедно с други съвременни придобивки. „Това е факт, благодарение на проекта по образователна инфраструктура,  който вече е в процес на финализиране от общината. Общата стойност е 6 500 000 лв. В СУ „Св. княз Борис Първи“ и СУ „Св. св. Кирил и Методий“ ремонтите дейности като цяло са приключили. В ДГ „Надежда“ ремонтните дейности, засягащи сградата, са приключили, работи се по дворното пространство. В ДГ „Зорница“ се работи усилено по административната част на сградата и кухненския блок. Тя ще заработи в пълен капацитет в началото на месец октомври. ДГ „Пролет“ – смятаме, че в рамките на месец след началото на учебната година тя също ще има възможност да приеме своите възпитаници. Като цяло, работи се в срок по проекта и приключваме дейностите по него“, каза д-р Емил Караиванов.
Кметът добави, че във всички училища са извършени текущи ремонти през лятото, като те ще приемат децата с обновени и многофункционални сгради и учебни помещения през новата учебна година.
Тони МИХАЙЛОВ