Общинският съвет във Варна гласува акциите на Международен панаир – Пловдив да бъдат върнати на държавата

 

Общинският съвет във Варна гласува акциите на Международен панаир – Пловдив да бъдат върнати на държавата, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Решението бе взето по време на днешното заседание на Общински съвет – Варна. Общинските съветници дадоха съгласието си собствеността върху придобитите от държавата акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД, които са в дялова стойност 29%, да бъдат безвъзмездно прехвърлени от Община Варна на Министерството на икономиката. Решението на Общински съвет – Варна бе почти единодушно, като само един от присъстващите на заседанието общински съветници  гласува „въздържал се“.

„Фокус припомня“: През  миналата година пpaвитeлcтвoтo пpexвъpли бeзвъзмeзднo нa oбщинитe Плoвдив и Варна coбcтвeнocттa въpxy пpитeжaвaнитe oт дъpжaвaтa aкции oт кaпитaлa нa дpyжecтвoтo в размер на 49.63%, като мaжopитapният пaкeт aкции e на Гeopги Гepгoв. Община Варна получи 16 314 400 поименни акции, представляващи 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД, прехвърлени безвъзмездно от Министерството на икономиката. Преди дни Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кмета на Община Варна Иван Портних и на групата общински съветници на ГЕРБ, на сесията на 2 май да обсъдят и приемат решение на Общински съвет – Варна за предоставяне безвъзмездно на Министерство на икономиката на акции от Международен панаир – Пловдив в дялова стойност 29%. Мотивите за решението на ИК на ГЕРБ са продължаване на действията за консолидация на държавната собственост в Международен панаир – Пловдив и париране на опитите за дискредитиране на ГЕРБ.

Почти единодушно на 27 април общинските съветници в Пловдив също гласуваха за връщане на акциите на  държавата. По този начин бе отменено решението от 13 април, с което Общинският съвет прие близо 21% от акциите с намерението на територията на Панаира да бъде построен Дом за пловдивската опера.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА